tusi74 Creative Commons License 2003.10.24 0 0 27
Nem dolgozom az egészségügyben, de leírom a véleményem.

Nem tudom észrevettétek-e, de ha az orvosok meg mernek mukkani, akkor a médiában azonnal elővesznek egy műhibát, egy orvosi modortalanságot stb. Sokszor laikusként észreveszem a tudatos hangulatkeltést. Persze, nem mentség a műhiba, de nézzünk már magunkba egy kicsit. Mi sosem hibázunk?

Én volt, hogy hullafáradtan rosszul kötöttem be egy ősi számítógép kapcsolóját, és ha nem ellenőrzöm mégegyszer, hanem rásadom a 220-at, akkor a kapcsolóban benne keringett volna a teljes hálózati áram. Mindez egy iskolában. Azóta is kiráz a hideg, csak ha visszagondolok.
Pedig nem vagyok orvos, de abban a pillanatban én is élet halál ura voltam. Pedig én csak reggeltől estig dolgoztam 12 órát. Ismerek olyan orvost, aki úgy ügyel havonta egyszer, hogy szombat reggel 7-től hétfő 17 óráig. Mégpedig olyankor, amikor az osztály akut felvételes. El lehet képzelni 2 végigdolgozott éjszaka és nappal után hétfőn délelőtt a reflexeit, és a koncentrálóképességét. Persze ez sem menti fel a tévedés alól, de azért van másik oldal is.

Másik dolog: a lakosság egészségügyi intelligenciája nagyon alacsony. Mindenért az ügyeletet zaklatják, elvéve az orvostól azt a kis pihenést is, vagy a súlyosabb esettől az időt.
Baráti körömben is sokan vannak (pedig tanult emberek) akik, ha 38 fok fölé megy a lázuk azonnal hívják az ügeyeletet, vagy berohannak, ahelyett, hogy lázcsillapítót vennének be.
Mert nekik ugyebár az ügyelet jár. Akár éjjel 2-kor is. De ők lennének legjobban felháborodva, ha éjjel 2-kor felcsörgetnék, hogy beakadt a nyomtatóba a papír. Igenis kisebb bajt lehet otthon kezelni, és be lehet reggel ballagni az ügyeletre.