Hamburger Creative Commons License 2003.10.24 0 0 552
Szervusztok!

Reklám hozzászólásában sok igazságot vélek felfedezni. Már az is haladás, hogy ennyien és itt összefutottunk. A nevetséges csak az, hogy ennél sokkal többen vagyunk, akik úgy gondolják, hogy a jelenlegi hivatalos katona- és honvédelmi politika rossz iránban megy. A kollégáim közül még egy olyannal sem tudtam beszélni, aki ne látná azokat a veszélyeket, amelyeket felsoroltatok. Ugyanakkor nem akarok erre hivatkozni, mert úgy gondolom, hogy ez olyan, mint ha megkérdeznénk az orvost, hogy mit szól ahhoz, hogy le kell amputálni a kezét. Az önmagában még nem lehet indok, hogy a katonáknak nem tetszik az reform. Az viszont elvárható lenne tőlük, hogy szakmai érvekkel alátámasszák, hogy miért is nem tetszik.

Ugyanakkor azt is tisztán kell látni, hogy egy katona még csak a hangját se nagyon emelheti fel a témában, mert könnyen a nyakába varják a függelemsértést, vagy akár a parancsmegtagadás vádját is. Nem véretlen, hogy a NSZ-cikket is egy nyugállományú tiszt írta. Sajnos azt kell, mondanom, hogy az "eszme" hírdetése és terjesztése Rátok, "civil" polgárokra vár, akiket nem kötnek a katonai szabályzatok és intézkedések pontjai. El kell menni vitafórumokra és ott kérdezni, cikkeket kell írni, baráti társaságokban "szituációhoz igazítva" fel kell vetni a témát és persze mondhatnám azt is, hogy ennek szellemében kell leadi a voksokat választások alkalmával. Olyasmi ez mint egy spontán "lobby" a dolgok pozitív értelmében. Természetesen nagy különbség, hogy a csapat közel sem szervezett és a jelek szerint bizonyos részletekben megoszlanak a vélemények.

A katonák, mikor belépnek a seregbe, bizonyos szabadságjogaikról le kell, hogy mondjanak. Elvileg ezt az állam részéről megfelelően kompenzálni kell, hogy megérje az egyénnek ez a fejata "lemondás". Ez a kompenzáciő hol sikerül, hol nem. Le lehet mérni a katonák morális állapotán.

Végezetül még egy gondolat a honvédelem kérdéséhez. Mit is ír erről az alkotmány? Vagy éppen ezt akarják módosítani megkérdőjelezett NATO-tagságunkra hivatkozva?

Üdv: Hamburger

Előzmény: Allesmor Obranna (549)