borzimorzi Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1
Kedves Chipo!

No, ezt se gondoltam volna, hogy talán még én is tudok segíteni, s nemcsak élősködöm az okosabbak tudományán.

Dr. D. G. Hessayon Szobanövények c. opusából való a következő idézet. (Park Kiadó, nyolcadik kiadás, 103. oldal.)

"Mesterséges fény

A világítótest alatti szobakertészkedés két irányban tágítja a lehetőségeket. Egyrészt homályos, sőt ablaktalan helyiségben is nevelhetünk így virágos vagy levéldísznövényeket. Másrészt télen a természetes fény időtartamát és erősségét meghosszabbíthatjuk, illetve növelhetjük, s így a növények aktív növekedési szakasza meghosszabbodik: az afrikaiibolya pl. egész éven át virágozhat.

Erre a célra a közönséges villanyégő nem alkalmas, mert a belőle áradó hő megperzseli a leveleket. Világítótesteket, általában hosszú világítócsövet szokás használni. Az alkalmas világítóegységekből sok típus kapható, legalábbis azokban az országokban, ahol elterjedt a mesterséges fény melletti kertészkedés. Nagy-Britanniában a hozzávalókat otthon szokták elkészíteni.

Az egység alapját egy reflektor (azaz fényvisszaverő felület, b. megj.) alá felszerelt egy vagy több fénycső képezi. Ezt rögzíthetük is a növények fölött, de úgy is felfüggeszthetjük, hogy kívánság szerint lehessen le s fel húzni. A növényeket egy kavicsos tálcára helyezzük. 0,1 nm terület megfelelő megvilágításához mintegy 20 Watt teljesítményű fényforrás szükséges. Ha fényerősségmérővel dolgozunk, úgy a leolvasott érték a nyáron, szabadban, árnyékos helyen mért értéknek kell, hogy megfeleljen. Figyeljünk a veszély jeleire! A megperzselt levél a fényforrás túlzott közelségére utal, a túlságosan nyurga növés és a fakó levelek pedig arra, hogy távol van a fényforrás. Évente egyszer cseréljünk fénycsövet, de ne egyszerre az összeset.
A mesterségesen megvilágított szobakertek legnépszerűbb fajai rendszerint színesek és zömök növésűek. Ilyenek pl. a begónia, a broméliák, a cinerária, a gloxinia, az orchideák, a Peperomia és a Saintpaulia."

Mellette van egy illusztráció is, amelyen a reflektor széle lefelé hajlik, hogy kímélje a szemet és a virágokra irányítsa a fényt. A virágos növények 15-30 cm-re, a levéldísznövények 30-60 cm-re vannak a fényforrástól. A fénycsövekről pedig nemcsak azt tudjuk meg, hogy rendszerint 2 db 40 Wattos cső, hanem azt is, hogy használjunk egy "nappali" és egy "természetes fehér" csövet, vagy a "természetes fehér"-"meleg fehér" kombinációit.

Csót:
b

Előzmény: chipo (-)