lükepék Creative Commons License 2003.10.20 0 0 4711
Putnok-Bélapátfalva

Kihasználva a kellemes hétvégét, amikor szombaton minden hétköznapiként működik, jó a közlekedés, nem kell 2 nappal előre vásárolni élelmet, meg amúgy sem kirándulnak tömegek, elindultunk kékezni Efemm-mel (vagy Efemmel???) meg Ronibélával, az kutyámmal.
Szombat reggel lesuhantunk Szarvaskőre, folyamatosan lesve az órát, hogy megelőzzük a pesti buszt, amire fel akartunk szállni, hogy Putnokra átmenjünk.. Efemm aggódott, hogy nem lesz meg, de nem kalkulálta bele, hogy Egerben áll a busz 20 percet, így még reggelizni meg menetszerelést igazítani is volt időnk, míg megjött a busz. Átszálláskor meg vásároltunk.
Putnokon kis vacakolással találtuk meg a vasútállomást, amit épp felújítottak, pikk-pakk került bélyegző és nosza rajta, elindultunk. Jó sok aszfalt volt, de a kutya jól elszaladgált a mezőkben.. Az idő szép napos volt, ámbár hideg. Az erdőbe érve már nagyon jól éreztem magam, meg fényképeztem is sokat.. Kellemes lankán fel a gerincre, mejd egy kevésbé kellemesen le Upponyba. A gerincről szépen látszott a Bálvány adótornya, kicsit szörnyülködtünk, hogy még ma kb. oda fogunk felmászni. Pecsét hamar meglett, csak nem volt nyitva a söröző, de előhalásztunk egy nénit, aki kinyitotta, kiadta. Cserébe ittunk valamit, kivételesen jól esett a kóla.
A víztározó szép volt, sok lelkes pecás didergett a parton, bár én jobban sajnáltam a feleségeket.. Az eb fürdött, amivel legalább egy kicsit lejött a sár, amit előző pocsolyamártózásaiban szedett magára.. Dédestapolcsány-Mályinka aszfalt lélekölő volt és nagyon örültünk, amikor a távolban megláttuk a dédesi vár és a Kisvár csúcsait (annak is persze, hogy oda nem kell felmenni..). Mályinkán pihegtünk egyet a "nagy mászás" előtt. A falu fölötti dombról csináltam egy szép körpanorámát is. Aztán megkezdük 6 km-en át tartó folyamatos kapaszkodásunkat. Volt egy-két durva kaptató, a legrosszabb az volt, amit még motorosok jól le is dolgoztak.. :( Megváltás volt a síház Bánkúton, itt már sötétedett, pecsét után pedig a panzió felé vettük utunkat, és örültünk, hogy jaj de jó meleg víz ágyikó.. És lőn.. :) Egyetlen mínusz, amit nem mondtak, ill. nem is kérdeztük, hogy a kutyáért mennyit kell fizetni.. és bizony leakasztottak rólam +50%-ot.. Ezért már egy fél ágy is járt volna neki, igazán..

Vasárnap korán (na, 8-kor) reggeliztünk, és nekieredtünk.. először nem a kéknek, hanem a Felső-Borovnyáknak, mert elkezdtem gyűjteni a 900-as csúcsokat. Aztán átlejtettünk a Bálványra (itt Efemm halált megvető bátrosággal felmászott a torony feléig, kilátni), majd visszanavigáltunk a kékre. Egy ideig azon mentünk, mígnem hipp-hopp a Kis-kőhát és Nagy-kőhát között voltunk, és gyorsan fel is mentünk. Majd Három-kő következett, Büszkés-hegy és a Tar-kő. Itt újfent csináltam egy panorámaképet, a család nagy örömére. Innen megkezdtük a hullámvasutazást, minden emelkedőt erős nyögésekkel köszöntve.. Sajna mindketten beleéltük magunkat előzőleg, hogy Bánkúttól már csak lefelé, de ez nem így lett.. Már csöndben belenyugodtunk, hogy csak Blf-ig megyünk, és akkor megpillantottuk a völgyből a Bélkőt.. Ekkor végképp eldöntöttük, hogy jó lesz még máskorra félretenni a Blf-Szarvaskő távot. Pecsételni szerettünk volna a megállónál, de mikor bekanyarodtunk az állomás kerítése mellé, hátranéztem, és pont jött a Bzmot.. túl nagy volt a kísértés, és engedtünk neki.. Így legalább a jól fűtött vonaton 15 perc múlva a kocsinál voltunk, és 1/2 8-kor már bemerülhettem otthon a jó forró habfürdőbe.. :)

tervezünk egy hidegebb vasárnapra egy Szarvaskő-Blf túrát, utána pedig egerszalóki fürdőzést!!!! Ha valakit érdekel, csak szóljon!