Theking Creative Commons License 2003.10.17 0 0 691
Akkor fogadatlan prókátorként a Royal tarokk (továbbiakban Royal)kontra Huszashivásos (továbbiakban Huhi) vitához hozzászólva védelmembe veszem a Royalt. Jómagam mindkettőt gyakorlom, a huhit mintegy 28 éve, a Royalt 2-3 éve. A Royalban jelenleg a CsB-én a dobogós helyért küzdünk partneremmel, egyéni (összetett)bajnokságban is benne vagyok az első 10-ben.
Huhinak a Magyarországon játszott összes változatát játszottam ill. játszom most is. Ebben a játékerőmet ill. tudásomat a partnereim tudják megitélni.
Érdekességképpen megjegyzem, hogy a győri Törökverő Tarokk Klubban elsősorban Huhit játszunk, játszom. Azonban ha összejön egy Royal parti akkor azonnal Royalozunk.
Ennek elörebocsátása után vizsgájunk meg egy általad felvetett kérdést:

Tarokk-e a Royal?
Belegondolva abba a vitathatatlan ténybe, hogy a tarokk kártyával játszott összes " komplex ütős" játékot Tarokknak nevezik valamilyen "jelzővel" (Paskievics, Palatinusz, Trisák, Tapp, Strohman, Ilusztrált, Magas, Szines, Ottocento stb. forrás: Kártyalexikon 396-397.l)
Ezen tarokk játékok egy részét nem is az általunk jólismert franciaszinjelü szines és római számos tarokk lapokkal játszák, a lapok száma akár 75 is lehet. (van 0-ás tarokk is)
Ha vizsgálod a különböző tarokk játékokat, kiderül, hogy jó pár belölük nem is partnerhivásos, páran Királyt hivnak segitségül, máshol lehet nagyhonőrt partnernek hivni. Van ahol felülütéses kényszer van, van ahol nincs.
Van ahol skartolnak, van ahol nem.
Azonban ettől még az összes játékot Tarokknak hivják, hiszen tarokk kártyával játszák, ütős-hivós rendszerben.
Minden kétséget kizáróan ebbe tarokk kártyával játszott " komplex ütős" kártyajáték családba tartozik a Royal is, igy a Royal tarokk elnevezés mindenképpen indokolt.
Azokat a tarokk kátyával játszott komplex ütős játékot ahol kötelezően a XX-ast (ill. a kézben nem lévő honőrökön kivüli legmagassabb tarokkot)hivja partnernek XX-as hivásos tarokknak nevezik. A közismert neve: Huhi (HUszas HIvásos)
Azt azonban határozottan kijelenthetem, hogy a Royal tarokk nem Huhi:Paskievics-, Palatinusz-, Szines-,stb- tarokk!

Előzmény: karma police (688)