Hacsek Creative Commons License 1999.05.06 0 0 31
Gedeon!
A kamarának nincs elfogadott tarifaajánlása. Ami eddig napvilágot látott, az egy javaslat, miszerint családi ház komplett tervezésére (engedélyezési, kiviteli terv + tervezői művezetés) 8%-ot lehet kérni. Ezt azonban nincs az országban, aki megfizesse. A 2% csak az engedélyezési terv (általában), pusztán abból építkezni rizikós. Nekem persze szakemberként az a véleményem, hogy EGY JÓ TERV KÖLTSÉGÉN NEM SZABAD SPÓROLNI, mert már a kivitelezéskor visszahozza az árát azzal, hogy a pontos műszaki tartalom tisztázásával nem lehet átverni az építtetőt.

Az amerikai készházakkal kapcsolatban tökéletesen igazad van, bóvli, becsapás. Azon az áron, amibe ez kerül, luxus színvonalon lehet építkezni, mégpedig a kész szerkezetből adódó kötöttségek nélkül.

Nem utolsósorban: SENKI SE ÉPÍTKEZZEN OLYAN SZERKEZETBŐL, AMI MAGYARORSZÁGON NINCS BEVIZSGÁLVA, MINT ÉPÍTÉSI TERMÉK. (Ezek az amerikai csomagok többnyire nincsenek.) Bármi, amit megvesztek, ún. ÉMI-bizonyítvánnyal kell, hogy rendelkezzen. Egyébként nincs szavatosság, hiszen azt éppen ez a bizonyítvány írja elő.