Gedeon Creative Commons License 1999.05.06 0 0 29
Üdvözletem a kedves sorstársaimnak és a szagembereknek!

Asszem' én már +fizettem a tanulópénz nagyrészét, pedig csak légvárunk van!
Pár éve megtetszett az "amerikai" könnyűszerkezetes építési mód. Gyors, tartós, olcsó. Mondák. Hittük.A terv elkészült, engedély van. Aztán jött az árajánlat, a pofon, meg a másik kettő amit a fal adott. A beigért 65eFt/m2 kulcsrakész árból lett a duplája!
Most új építész, új terv, hagyományos építési rendszer az ő tervezési díjával 1ütt.
De hogy az építészeknél maradjak - és itt senkit sem akarok +sérteni, főleg az itt jelenlévő szakikat - igen furcsán viselkednek a kuncsfttal. Aki építeni akar és nincs arra anyagi fedezete, hogy másikat rittyentsen, ha ez nem sikerül, annak konkrét elképzelései vannak (feltehetőleg), hogy milyen kégliben szeretné a további életét leélni. Erre jön a szaki a diplomájával és megmagyarázza, ráderőlteti az ő elgondolását. S@*va az átgondolt javaslataidra, elképzelésedre. A végén meg kiderül, neked volt igazad.

A tervezői árakról: az általunk megkeresett építészek mindegyike azt mondta, hogy a ház kulcsrakész belekerülési árának 2%-a a tervezési díj. Állítólag ez a Kamara ajánlása.
Igaz-e?
Aki csak a tervezésnél tart, azt ajánlom, előszőr faggassa ki a kiszemelt építészt, mennyiért vállalja a melót és, hogy ebben milyen járulékos munkákat számít bele (szakhatósági engedélyek, földhivatal, "települési főépítész", műszaki ellenőrzés, vagy építésvezetés...). De a tervezést semmi esetre se kapkodjátok el! Képzeljétek el milyen lesz az életetek az új Házban! Milyen lesz, ha hazaérsz munkából, vagy milyen lesz otthon dolgozni. A gyerkőcök elhelyezése sem utolsó szempont, hisz a szerelem nem múlhat el a gyerekszüléssel! A vizes blokkokat egymás közelébe célszerű tenni, költségkímélő lehet.
És még lehetne folytatni. Lényeg, hogy ne siessetek az engedélyeztetéssel.
Minden anyagot és munkafolyamatot gondoljato át és nem árt, ha másik építészt is megkérdeztek!

Bocs ha hosszú voltam.
Jófalazáscht!