unguided Creative Commons License 2003.10.15 0 0 430
Allesmor Obranna
"Először is: hiába a sok szép RPG meg TOW, egy rakat T-80-as kétszerannyiról fogja Marinéniéket, meg a szupermotiváltak bandáját házastul széjjellőni"

Egy kisfalu sem csak pár tucat házból áll. Időbe és lőszerbe telik. Ezenkívül csak a példában említett TOW-nak is elég nagy a hatótávja, hogy a falu környékén sertepertélő T-80-asokat megspékelje. Egy Javelin-ről nem is beszélve. Merthogy a lehetőségekről beszélünk. Ha azonban csak 2. vonalbeli felszereléssel számolok (RPG-7), akkor is nehéz dió a tankoknak az utcai harc. vagy beküldik a gyalogságot, vagy eltöltenek 1 teljes napot és több száz (ezer) 122-152-es lőszert egy falura. Ígyis-úgyis időt, anyagot, és embert vesztenek.

"Néhány Mi-24-es is segít majd nekik. Ha kell, akkor ODAB-250, ODAB-500, ZAB-500, talán egy kis ideggáz is akad. "

Nos, a kazettásbombák tényleg erősen kellemetlenek, de kellő felkészültségű alakulat (rádiókapcsolat,fedezékek,stb.) - veszteségekkel ugyan - de túléli. Tömegpusztító fegyvereket pedig nem hinném, hogy akad, aki be merne vetni.

"Egyébként ha az ország elfoglalása a cél, akkor a lényeg Budapest, és így nem fognak vacakolni az alföldi falu és tanyavilággal. "

Több száz kisváros, falu, tanyaközpont. Elég, ha mindegyik környékén elaknásítanak 2-3 főbb utat. Még csak harcolniuk sem kell igazán. Egy jól ellátott utászalakulat, megtámogatva némi gyalogsággal és megfelelő légvédelemmel, folyamatosan viszavonulva, és műszaki zárakat rögtönözve eléggé lelassíthatja az előrenyomulást.

"A fővárosig keletről a legfontosabbak: Debrecen, Miskolc, Szeged, Szolnok, Kecskemét, Nyíregyháza, Tiszújváros, Kazincbarcika.
Ezeket vagy széjjelbombázzák, vagy kiéheztetik, vagy csak körbeveszik. Aki bennt van, az nem fog kijönni, tehát a főváros elestéig ott van és nem máshol. "

Ekkora városokat széjjelbombázni nem semmi tüzérségi/légi támadókapacitás kell. Ilyesmire nem fogják elvesztegetni. A nyagyobb városokban lenne némi helyőrség, aminek a kitöréseit legalább hasonló erőnek kéne megakadályoznia. Ezzel is kevesebb az első vonalban.

"Bajai, szekszárdi, dunaföldvári hidat felrobbantják, ami nyugaton maradt, legközelebb csak az M0-ás hídján jöhet át, de az messze van, és el lesz torlaszolva a menekültekkel, tehát sokáig nyugaton is marad."

Ugyanígy védelmet is jelent a Duna. Bizonságos háttere lenne Bp. védelmének az egész Dunántúl.

"A Mátra és a Bükk az más helyzet, mivel itt van egy (több?) vezetési pont, és ezzel mint természeti akadállyal is számolni kell. "

Stimmel. Ha berohan Bp-ig, akkor a jobbszárnyán a hegyekben ellenség, balra a Duna, előtte a megerődített főváros, körös-körül pedig mindenhol gerrillatámadások. Ha nem foglalja el 2-3 héten belül Bp-et, akkor vesztett.

"Magyarországnak az ilyen "faluvédő" elgondolásokhoz jól jöhetett volna az a közel 600 T-55-ös ami Kalocsán rohadt szét, hiszen beásva az is fegyver. "

Erre most mit mondjak? JQA a hülye politikusoknak (vö. Ötödik hadoszlop).

"az amerikaiak afganisztánban és irakban keveslik az 5.56-os lőszer megállító erejét, visszasírják az M-14-est, csak az nehéz, és nyugaton a karabélyok is puskalőszert tüzelnek, mert nincs nekik karabélylőszerük a 7.62-es űrmérethez. "

Ha jól emlékszem a svájciak ezért javasolták a 6.45-ös all-around lőszert bevezetésre, csak nem akartak egy teljesen egyedülállót, aminek nincs elég széles utánpótlási bázisa. Pedig állítólag sokkal jobb lett volna, mint az 5.56-os.

"Amúgy 300 méterig mindegy, minden gépkarabély halálos, de az M-16-osok még négy évtizeddel azután is, hogy megjelentek, nagyon karbantartás igényesek.
A Kaliber szerint Irakban az M-16-ost a katonáknak napjában háromszor kell tisztítani, ilyen egy AK-nál nincs. Négy évtizede tart a kisűrméretü gépkarabélyok térhódítása, de úgy látszik, ez egy tévedés volt. "

Maga a köztes lőszer szükségszerűen került bevezetésre, csak kissé elbaltázták. A 2. vh. után európában több országban is próbálták bevezetni (ugye közben ott forgatták az ujjaik közt a 7.92-es Kurz-ot :)), de USA nyomására a 7.62-es NATO lett rendszeresítve. Ez ugye túl nagy volt egy gépkarabélyba. Erre átestek a ló túloldalára, és az éppen-hogy-elégséges .222-est terjesztették el. Később rájöttek, hogy ez túl gyenge és lett a .223-as, de még ez sem az igazi.
Egyébként az M-16-os megbízhatatlansága nem a lőszer hibája. Egyszerűen csak egy tipikus termék. Vedd meg, használd egy párszor, aztán dobd el és vegyél másikat. A gyártási költségek csökkentése miatt alkalmazzák a közvetlen gázműködtetést, nem pedig azért, mert ezt különösebben indokolná bármilyen harctéri jellemzője. Ugyanígy a passzos elsütőszerkezet is a költség-minimalizálás eredménye. Ellenpéldából van elég. Szintén .223-ast lőnek, de megbízhatóak: FN FNC,SIG 550,Galil.

Előzmény: Allesmor Obranna (423)