M.S.B. Creative Commons License 2003.10.14 0 0 413
Unguided.
Hmm, megfontolandó. Mindazonáltal vannak ellenvetéseim. :-)

Inkább Yoshi elképzelését tartom reálisnak – tehát maximum megakasztani az előrenyomulást, percekre, órákra. De továbbra sem látom, hogyan lennének képesek könnyűfegyverzettel ellenállni napokig.

Morál.
Mari néni morálromboló hatását abban látom, hogy egyáltalán ott van. Jön a tiszt, és azt mondja, evakuálás. És azok, akik nem mennek, mert azt mondják, átvészelték ők már az oroszokat is, majdcsak lesz valami? Magyarország nem katonaállam. Mari néni lehet, hogy marad, feltéve, hogy nem teszik erőszakkal a teherautóra. És annak a tartalékosnak, aki védené a falut, folyton gondot okoz, hogy hova tegye Mari nénit. A támadónak nem fontos, hogy mi lesz a faluban maradt földikkel, de a tartalékosnak igen, pontosan azért, mert mindenki ismer mindenkit.

Sebesültellátás.
Van egy láda kötszer. És orvos? Nem kell, hogy mindenkit megöljenek a faluban, elég, ha az ott lévők 20-30%-a szerez valami sebesülést. Komolyabb orvosi ellátás híján mit kezdenek a lőtt, repeszek által okozott, stb. sebekkel? Nem lehet minden faluban tábori kórház, de még sebész sem. Ott áll a tiszt azzal, hogy egy tüzérségi csapás után tele a falu sebesültekkel, akik megfelelő orvosi ellátás hiányában nem húzzák sokáig. Ha a civilek a faluban maradnak, akkor nagy lesz a jajveszékelés – jogosan. A tiszttől - akár ki akar tartani, akár nem - azt fogják követelni, hogy adják fel. Nem kell elfoglalni a falut. Elég, ha a bentlevők helyzetét megingatják, és ők maguk fogják feladni. Hozzáteszem, én nem acélos Rambókkal számolok, sőt, talán alá is becsülöm a hősiesség hatását.

Kitartok amellett, hogy egy megfelelően szervezett tüzérségi támadás hatásos, és nem köt le számottevő erőket. A falvak minden koordinátája centire ismert, a tüzérségnek nem okoz gondot lőni őket. Időben sem tartom számottevőnek, megszervezhetem úgy is, hogy a fronterőket kísérő tüzérség ha épp nincsen célpontja, lője ezeket a megerősített pontokat. Ha odabent nincsen nehézfegyverzet, megteszi néhány nehezebb aknavető is, a lényeg, hogy a hatótávolsága nagyobb legyen, mint amire bentről válaszolni tudnak.

"...Az ellenség részéről a koncentrált támadás azt is jelenti, hogy erőit egy szűk sávban használja. A fentebb leírt tucatnyi faluból letarol mondjuk 4-5-öt, a többi ott marad a hátában. Majdnem egy zászlóalj. Aztán a következő faluknál ugyanennyi..."

Itt annyi az ellenvetésem, amit már korábban is írtam. Nem eléggé mobilisak, és nincsen nehézfegyverzetük. Maradhat sok-sok megerősített falu a betörő ellen mögött, ha ő megfelelően biztosította azt a 2-3 útvonalat, ahol az utánpótlását szállítja. Ha onnan 50km-re van egy megerősített pont, ahol csak könnyűfegyverzet van, az őt csak kicsit zavarja, sőt eleinte egyáltalán nem, mert idő kell, míg felderítik az ellenálló csoportok, mi, hol, merre. Ha csak egy napig ülnek a fenekükön, mielőtt döntésre jutnának, hogy nem ők várják be az ellent, hanem távolabbra is elmerészkednek, a támadó konszolidálhatja a helyzetét. Ehhez elég, ha minimális légierővel "megkóstol" egy-egy ilyen pontot, és a védők máris bizonytalanságban vannak, követi-e gyalogsági támadás a bevezetést, menjenek, vagy maradjanak. A gerillahadviselésnek nem ideális terep az Alföld, ennek ellenére egyetértek, meg lehet próbálni.

Előzmény: unguided (409)