unguided Creative Commons License 2003.10.14 0 0 409
M.S.B.
"Nem biztos, hogy egy falura való tartalékos megfelelően motivált."

Ezzel nem értek egyet. Ha éltél már pár hetet ilyen kisfaluban, akkor valszeg észrevetted,
ott mindenki ismer mindenkit, és szegről-végről mindenki mindenkinek valakije.
Ha igazán nagy a vész, összefognak. Emlékezz csak az árvízre.

"De a lőszer? Mennyi lőszert hagynál egy faluban? Nehezebb fegyverekhez? Egyáltalán, mi lenne a legnehezebb fegyver? Meddig tartsanak ki? "

Fejenként kb 3 napi intenzív harcra elegendőt (karabély, kb 1000x5.56mm + 30x40mm per kop.). Ha intenzíven támadják őket akkor ennél tovább úgysem bírják, ha pedig 'lagymatagon' elhúzódik, akkor a lőszer is tovább elég. A nehezebb fegyverekhez is hasonló mennyiséget (3nap). A legnehezebb fegyver szerintem az RPG vagy esetleg 1-2 60mm-es aknavető lenne. Természetesen számolok a fegyverekre erősített 40mm-es gránátokkal is, de ezeket a karabélyokhoz sorolom.

"Elvárható tőlük maximálisan önálló cselekvés? A helységvédelmen kívül indíthatnak lokális akciókat is? "

Egy támadás lelassításában nekik osztott szerep az, hogy ellátmányuk fogytáig lekössenek minél több ellenséges erőt, aztán megadhatják magukat. Bármit, ami ennél többet elérnek (akár öntevékenyen), az nyereség és bátorítandó. Természetesen mindezt a veszteségek minimalizálásával. Ha az elg. elvonul mellettük, akkor kicsaphatnak az utánpótlást szállítókra, biztosító csapatokra. Zaklathatják őket, hidakat robbanthatnak, utakat aknázhatnak alá. A helyimeretüket kihasználva akár (ha ezt a terep lehetővé teszi) mozgó védelmet is alkalmazhatnak, vagy átmehetnek gerillahadviselésbe.

"Nem hiszem, hogy egy-egy ilyen falu számottevő ellenállásra lenne képes, főleg a támadás korai szakaszában, amikor koncentráltan használja a támadó az erőit. "

Kisfalu, kb 1000-es lélekszámmal. Ebből öreg, gyerek, beteg kb 700, marad 300. Ebből nő 150, kiképzetlen 100. Marad 50 harcképes felnőtt. Egy szakasznyi erő. Minimum 8 géppuska, ugyanennyi RPG. Kb 20-30 ládányi karabélylőszer, kb. 6 ládányi géppuskalőszer, 3 ládányi RPG, ugyanennyi hk.elh. akna, plasztik robb.ag., plusz konzervek, kötszerek, miegymás. Mindez szvsz ráfér 2-3 Uralra.
Az ellenség részéről a koncentrált támadás azt is jelenti, hogy erőit egy szűk sávban használja. A fentebb leírt tucatnyi faluból letarol mondjuk 4-5-öt, a többi ott marad a hátában. Majdnem egy zászlóalj. Aztán a következő faluknál ugyanennyi.

"Tüzérségi ellencsapásra egy ilyen megerősített pont képtelen, egy megfelelően telepített önjáró tüzéralakulat pedig rövid időn belül több ilyen pontot is tűz alá vehet. "

Valós harci tapasztalat, hogy a pusztító (minden házat romba döntő) pergőtűz esetén is marad annyi harcképes túlélő, hogy a területet erőszakkal és veszteségekkel számolva kelljen elfoglalni. Ha egy önjáró tüzérüteget leköt 2-3 falu, akkor már megérte kialakítani az ellenállási pontokat, mert ugyanez a mozgékony tűzérerő már nem lesz a fronton. Ráadásul az elindított utánpótlásnak sem fog 100%-a elérni a frontra, mert X%-ot arra fognak felhasználni, hogy biztosítsák az útvonalat.

"Nem arról van persze szó, hogy napokig hagynám a hátamban – néhány erre a célra ad hoc kialakított csoport viszonylag hamar biztosíthatná az utánpótlásra komoly veszélyt jelentő pontok kiiktatását. Ha nem kell a falu? Fel is lehet gyújtani akár. De megteszi akár két bombázó is, kazettás bombákkal, úgyis csak egy főutca az egész. "

Egyrészt mindenképpen lefog harcoló erőket az ilyen védelmi stratégia, másrészt a felszámolásuk sem történik meg néhány nap alatt. Kivéve akkor, ha a fronterők végzik ezt el. Ez viszont nagyon lelassítja a térnyerést, a manőverezést. Felgyújhatod, szétbombázhatod, akkor is marad védő. Ha el akarod foglalni, akkor be kell menni a házak közé.

"A szép az egészben, hogy a védekező fél saját maga minimalizálja számomra a civil áldozatok számát azzal, hogy minden nem harcoló embert evakuál. Feltéve, ha Mari néni hajlandó otthagyni a házikóját – és nem marad ott, minden harcoló ember morálját aláásva."

Nem vagyok benne biztos, hogy Mari néni szétbombázása negatívan hatna a rokonai harci moráljára. Inkább busszúra éhessé és vérszomjassá teszi az embert a közelállók erőszak általi elvesztése. Ősi gének ezek a férfiakban, kellett a család, a közösség túléléséhez.

Előzmény: M.S.B. (404)