Hamburger Creative Commons License 2003.10.13 0 0 399
Sziasztok!

Egy dolgot még én is elfogadok a biztonságpolitikai szakértőktől. Manapság a fegyveres konfliktusok nem egyik-napról a másikra alakulnak ki. Általában van egy "felfutási" időszak. A nagy gondot én abban látom, hogy ez a felfutási idő, még midig sokkal kevesebb, mint amennyi szükséges lenne a most leépítésre kerülő képességek újrateremtésére. Fegyvernemek fognak eltűnni, ami nem feltétlenül csak a fegyverek hiányát fogja jelenteni, hanem sokkal nagyobb gondot fog jelenteni a jól képzett és gyakorlott állomány pótlása, hogy magasabb szinten az ezen fegyvernemeket irányítani képes parancsnoki állományról ne is beszéljünk.

Az ukrán kontra magyar viszonylatban azért nem húznék párhuzamosságot az éjszakai harc-képességek között. Szerény ismereteim szerint a BMP-3-asok és a T-80-asok már rendelkeznek hőképes felderítő és irányzó berendezésekkel, míg nálunk ilyen eszközök egyelőre csak a határőrségnél vanak rendszerben, de szerintem ott sem túl sok és kimondottan csak felderítési célzattal. Az ukránoknak vannak személyi éjjellátó eszközeik is, ami nálunk megint csak igen szűk körben használatosak.

Aki már látott ilyen eszközökkel felszerelt harcjárműveket és használt ilyen és olyan eszközt is, azok tudják, hogy annak esélye sincs a másikkal szemben, akinek csak infrája van (mint nekünk!).

Az valóban fontos, hogy az automatizált harcvezetői rendszerek szűrjék az információt, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a parancsnokok valóban késztetést éreznek, hogy részletinformációk tudatában átnyúljanak az alárendeltek feje fölött. Mellesleg ezt a problémát sem az amik, sem a németek nem tudták még megoldani. Szintén szerény ismereteim szerint a magyarok még fényévnyi távolságra vannak minden tényleges harcvezetésre használható automatizált vezetési rendszertől. Nem tudom, hogy a NATO-szakemberek mitől lehettek elbűvölve, de hogy nem ilyentől, az biztos. (Ez a Tetra - rendszer érdekelne, mert még csak nem is hallottam róla!)

Csak egy szerény példa: Jelenleg van egy pk-i és törzsvezetési gyakorlatokra használt szimulációs rendszerünk, amely kis túlzással annyit sem tud, mint egy stratégiai játék. Van egy kezdeményezés, amit tényleges harcvezetésre szeretnének használni, de még mindig magán viseli az eredeti céjából fakadó gyerekbetegségeket (tüzérfelderítés és tűzvezetés). Ráadásul a gyakorló rendszer elvileg frankón továbbfejleszthető lenne akár harcvezetésre is, de a két rendszer természetesen nem kompatibilis egymással.

Üdv: Hamburger