courvoisier Creative Commons License 2003.10.10 0 0 355
Kérdésem lenne: kell-e kétszer lepárolni a pálinkát? Még csak egyszer van meg, azóta áll. Igen. Nem fogod megbánni. Nem sürgős, így egyszer lepárolva eláll.
Másrészt teljesen normális, hogy ilyenkor opálos a párlat. A első szakaszban az a cél, hogy minél több alkoholt kimentsünk a cefréből, ezért szedjük a végső, alkoholban szegényebb frakciókat is.
A második lepárlás a finomítás, itt már jóval azelőtt meg kell állni, mielőtt az opálos utópárlatok megjelennek.
Ha ez is sikerül, akkor végső alkoholfok beállításnál még mindig felléphet a zavarosodás, de ez már csak esztétikai hiba, hűtéssel szűrőpapírral könnyen kezelhető.

Ilyenkor csapvízet tegyek hozzá?
Nagyobb valószínűséggel zavarosodik, de jó. Én most már csak azt használok.

Mennyit
Érdemes beszerezni egy szeszfokolót (töményhez, a borfokoló méréshatára lehet, hogy nem lesz elég). Ez hozzávetőleges megadja az alkohol/összes lé térfogatarányt. A második lepárlás után kb. 70-80%-os szeszed lesz, ezt kell visszahigítani ~45% körülire. MOndjuk egy mérőhenger sem árt.

Melyik szűrőpapír Jó? Fene tudja, azért én aránylag finomabbat szereznék be. Jó lassan csöpög át rajta a lé (~30 min/liter), de az eredmény nálam tökéletes.

Előzmény: Gers (353)