Kedves nerazzurro!
> nem tudnád egyszerűbben kifejezni, hogy mit jelenthet magyarra fordítva a veznevem?
Egyszerűbben: a vezetékneved egy régi szláv [eredetű] személynév azt jelenti, hogy 'kis Bok/Boka/Butz/Bóc/stb.' Ahol a Bok/Boka/Butz/Bóc egy másik régi személynév, amelynek nemhogy a jelentése, de még a nyelvi eredete sem tisztázható. Ez utóbbira adtam egy pár lehetséges megfejtést, mint pl.
- régi magyar buc 'comb'
- régi német Butz személynév, amely az elbai szláv Budimir, Budislav stb. nevek becézője
- alnémet Butz 'vakarcs, tacskó (kis méretű, fiatal ember); manó, kobold; kopogórém'
- szláv személynév, amely a szerb-horvát bocnuti 'döf, szúr egyet' igéből képződött
- a bóc etnikai gúnynév, vö. morva bócnut 'hanákul beszél', ill. a te adatod magyar bóc 'fehérorosz'.
A vezetékneved előzménye előzményének jelentéseté tehát nem lehet egyszerűen megállapítani, ehhez kellenének konkrét genealógiai kutatások, amelyek a család eredetének helyét tisztázhatják. És a hely ismeretében már a fenti listáról ki lehetne zárni tételeket.
> Akkor mit jelent? "Combos"?
A "Combos"-t azért hoztam, mert ez mutatja, hogy a m. buc 'comb' szóból származhatott személynév. Amúgy tovább nem ekvivalensek, mert a Combos egy magyar szóból magyarok közt képződött ragadványnév. A *Bocka pedig -- ha igez a buc 'comb' teória -- akkor egy szlávok közt történt továbbképzés, és ezeknek a szlávokban ez a Buc ~ Boc egy értelem nélküli személynév volt, mint ahogy mi becézzük a Pál-t Palkónak -- tekintet nélkül arra, hogy honnan jött a Pál név.
A vezetéknevek többsége személynévi eredetű, és ezek egyrészénél nemigen lehet többet mondani, hogy egy másik személynévből képződött, amelynek nem tiszta az etimológiai alapja. Egyébként azzal vígasztalhatod magad, hogy a Dávid vezetéknevűek sem állnak jobban a Boczkáknál.
> Úgy tudom bócoknak a fehéroroszokat hívjuk, mint pl. rácoknak a szerbeket
Ez nekem új, lehet, hogy így van, de mi a hanákokat hívjuk bócoknak. (Ami nem zárja ki, hogy ti a fehéroroszokra alkalmazzátok, elvégre pl. az olasz, oláh, velszi, vallon is mind ugyanarra az etnonimre megy vissza). Ez egy lehetőség.
> A szláv eredet biztosnak tűnik, nem?
Magát a Boczka nevet tekintve igen, annak előzményét nem. Egyébként akit Dávidnak hívnak -- akár a személynevet, akár a vezetéknevet tekintve -- önmaga egyáltalán nem biztos, hogy etnikailag zsidó, csupán egy zsidó nevet visel. Ugyanez igaz a Boczkákra is: a szláv név nem felzétlenül jelent szláv eredetet.