Dakota2 Creative Commons License 2003.10.09 0 0 170
Ha már a topic a vadászatról, vadgazdálkodásról szól, akkor miheztartás végett ide teszem azt a kódexet, amely a vadászt-vadgazdászt kell, hogy jellemezze. Aki nem ennek megfelelően cselekszik, az nem vadász, hanem puskás ember (vagy nem ember) Jómagam vadászom, és szeretném visszautasítani minden vadásztársam nevében az általánosításból fakadó leértékeléseket.

Az igazi Vadász tízparancsolata

I.
Ismerd meg, óvd és védd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.

II.
Szeresd és tiszteld az élet minden formáját – ismerd el és tartsd mindig szem előtt a vadon élő állatok méltóságának elvét.

III.
A Vadász nem válhat gyilkossá.
A Vadász a vadon élő állatok „kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illő egyedeket, és amellyel birtokba veszi az „érett gyümölcsöket”.

IV.
A vadászat nem csak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sőt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.

V.
Adj esélyt a vadnak!
A vad nem az ellenséged, a vadászat nem háború, ahol minden áron győzni kell.

VI.
Tanúsíts önmérsékletet!
A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vad mennyiségétől függ.

VII.
A biztonság mindennél előbbre való.
Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!

VIII.
A vad halála ünnep és gyász!
Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet!

IX.
Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.

X.
Minden állat- és természetbarátot, a természet- és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld – és ha lehet segítsd is – a vadászterületen gazdálkodó földművelők és erdőgazdák munkáját.