Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.08 0 0 329
es persze az sem elhanyagolhato szempont, hogy a honvedelmi torveny ertelmeben, egy altalanos mozgositas eseten, a behivott 18-60 eves korig terjedo ferfilakossagnak (na persze nem az egesznek) egyszeruen nem jut se fegyver, se egyeb felszereles.
tehet a kovetkezokben a beszerzendo technika darabszamanal arra kene ugyelni elsosorban hogy a bekeidos keretet felulmulva, egy biztos mennyiseg legyen haborus eesetre.
jelenleg az eredetileg 24 Gripen azert lett 14, mert ebben az esetben meg garantalt a magyar "legiero" egy nemzetkozi valsaghelyzetben torteno szerepvallalasa.
persze mindannyian tudjuk, hogy 14 darab gep megh a bekeidos feladatok ellatasara is keves.
az egytipusos, 14 darabos legiero azon tul, hogy a keszultseget, a NATO-faladatokat, es a kikepzest is el kell, hogy vigye, egy esetleges baleset/katasztrofa eseten teljesen lebenul a kivizsgalas idejere beszuntetett uzemeltetes miatt.
ez igy nem jo.
egyebkent az iraki haboru is megmutatta, hogy a szarazfoldi hadero is megerett az atalakitasra.
elgondolasom szerint a jovoben az onjaro csoves tuzerseg (NATO 155mm) es a harckocsik egybeolvadnak egy kozos jarmuve. volt mar egy ilyen eszkoz a Brit-NSZK SP-70-es, amely Leo-1,kesobb Leo2-es alvazra szerelt Rheinmetall FH-70-es 155mm-es tarack volt, egyedulallo oldalratuzelesi kepessegekkel, pancelozott felepitmennyel.
szoval a jovoben a szarazfoldi erok korszeru Piranha/BTR-90, M2 Bradley/BMP-3 jellegu loveszpancelosokbol, illetve a veluk egyutt mozgo erosen pancelozott 155mm-es urmeretu onjaro lovegekbol illetve a mai MLRS/Szmercs sorozatvetokbol vagy ezek utodaibol allnanak.
a sorozatvetok akar 70 km-es melysegig is elokeszitenek az elorenyomulast, ezzel atvennek a mai onjaro illetve vontatott tuzerseg szerepet, amely ezt a feladatot RAP-loszerrel is csak jo esetben tudta 30 km-ig teljesiteni.
ezzel egy idoben a nagy mobilitasu harccsoportok, hala az ujfajta harceszkoznek, akar 15-25 km-es melysegig, menetbol(!) lennenek kepesek kozvetett iranyzassal (pilotanelkuli felderitogepek es GPS adataival) celok lekuzdesere, illetve a 155mm-es urmeretu fegyverek tuzerofolenyet kihasznalva, kozvetlen iranyzassal az ellenseg pancelozott eszkozeinek, illetve megerositett fedezekeinek a megsemmisitesere.
a varosi harcra sokkal alkalmasabb kulonbozo modon pancelozott loveszpancelosok, es az altaluk szallitott katonak segitsegevel, nagy tuzereju gepagyuk es raketak tuzfedezete mellet vegre tudnak hajtani az ellenseg pacifikalasat.
mindezt termeszetesen a legiero korszeru harci helikoptereivel es alacsonytamado harci repulogepeivel egyuttmukodve.
ezen eszkozok, illetve rendszerek meglete a terrorizmus ellenes harc idejen is garantaljak a kello elrettento erot, egyreszt a nagy melysegi tuzero kapacitassal, masreszt az eddigieknel nagyobb mobilitassal, hiszen a jelenleg ismert harckocsieval osszevetheto pancelvedelmu es mozgekonysagu uj harceszkoz, a jellenlegi harckocsiknal joval nagyobb tuzerovel es lotavolsaggal rendelkezik, ugyanakkor azonos sebesseggel haladhat, mint a fennt emlitett loveszpancelosok.
a joval nagyobb tuzero miatt a hadrendben tarthato technika darabszama is kisebb lehet.
ennyit errol.