belic Creative Commons License 2003.10.05 0 0 297
Hello!

Szerintem ami az elmult 2 evben volt, az nagy valoszinuseggel az elkovetkezo 4 evben megismetlodik; ami az elmult 10 evben volt, arra kicsi, de realis esely lesz az 20 even belul; es ami 20 even belul volt, arra nagyon kicsi, de nullanal nagyobb esely van 40 even belul.

Ennek konkret kovetkezmenye Magyarorszag eseten:

1. Megtamadtak terroristak a legnagyobb szovetsegesunket, es a NATO tagok ezert valaszul megtamadtak egy messzi orszagot (Afganisztan). A legnagyobb szovetsegesunk megtamadott egy messzi orszagot (Irak). Mindket megszallas fentartasaban, es sok masikban (Sinai felsziget, Ciprus, Bosznia, Szerbia (Koszovo), Makedonia) is resztvesznek a magyar katonak.

Kovetkezmeny: nagy erokkel fejleszteni kell a tavoli megszallo eroinket, ez elsosorban a konnyen szallithato gepesitett loveszekre vonatkozik (ebben egyetertek a haderoreformmal), es a szallito kapacitasra (ez kimaradt a haderoreformbol), hiszen egy zaszloaljnyi erot kepesnek kellene lenni szallitani is, ha mar egyszer ekkora csoportokat vagyunk hajlandoak egy helyen bevetni. A loveszek fejleszteset akkor is meg kell csinalni, ha nagyon nem koltseghatekony (pl. egy golyoallo melleny+kevlar sisak+ejjellato+jo radio egy halom penzbe kerul, es csak egyetlen, kezifegyverrel rendelkezo, minimalis harcerteku "bokorugrot" szereltunk fel), hiszen ok azok, akik tenyleges bevetesre kerulnek. Persze ezeknek az egysegeknek is kell valami komolyabb fegyver. Szerintem a BMP-1 nagyon jo, mivel konnyu, konnyen szallithato, mozgekony (lanctalp+keteltu), fenyegetest jelent MBT-kre is, kezifegyverektol vedi a rajt, ingyen van (mar kifizettuk), egyedul a reaktiv agyu kis tuzgyorsasaga a problemaja. Remeljuk, ha egy nagyon nagy halom penzert vesznek valamit helyettuk, az jobb lesz, es nem rosszabb!

Ezek a bevetesek vedik az orszagot, hiszen a NATO 5. cikkelye politikai-diplomaciai ertelemben vett kotelezettseget tartalmaz (lasd: furcsa haboru a II. vilaghaboruban), azt nem irja elo, hogy pl. az USA hany katonat kuldjon egy esetleges haboru eseten Magyarorszagra. De ha mi kuldunk egy zaszloaljnyi katonat Irakba, akkor van erkolcsi alapunk (es ez egy demokraciaban szamit!) arra, hogy zaszloalj * (USA/Mo meretkulonbseg) meretu tamogatast elvarjunk szukseg eseten.

2. Rendszeresen megsertettek a szerbek a magyar legteret, egyszer bombaztak Barcsot, egy konnyufegyverzetu horvat felkatonai egyseg tamadast hajtott vegre Magyarorszagon at, (horvatorszagi) szerbek elaknasitottak Magyarorszag teruletet.

Kovetkezmeny: egy pici, de mozgekony hagyomanyos (oszfegyverzeti) hadseregre van szukseg. Tehat nem kellenek szazszamra a T-72-esek, (ilyen atsodrodas megallitasahoz, elrettentesehez nem kell ekkora ero). Mivel kicsi az esely a bevetesukre az elkovetkezo 20 evben, ezert sokkal "megfontoltabban" kell rajuk kolteni, szinte minimalis valodi fejlesztes melett a hangsuly a kis meretek melletti szintentartason-fenntartason van (ebben is nagyjabol egyetertek a haderoreformmal, eleg nekunk 1 zaszloaljnyi aktiv T-72, egy szazad vadaszgep, stb.)

3. Felobomlott az "vedelmi" rendszer, aminek tagjai voltunk.

Kovetkezmeny: fel kell keszulni onallo teruletvedelemre is. Mivel nagyon-nagyon kicsi az esely (40 even beluli esemenyre) ezert ennek megfeleloen nagyon keves penzbol kell megoldani. Ez gyakorlatilag 0 (tecnikai) fejlesztest jelent, es nagyon olcso fenntartast, amit csak egy tartalekos rendszerrel lehet elkepzelni, hasonlo mint USAban a nemzeti garda, vagyis onkentessegen alapulu, hasznalhato, de az "igazi" hadsereg altal levetett technikat alkalmazo tartalek ero. Az elso kikepzest leszamitva eleg lenne pl. evi 2 het szintentartas (sot, a rengeteg leszerelt hivatasos/szerzodeses katonanak az elso kikepzes sem kellene). Igy meg lehetne orizni a tudast es technikat, amire az aktiv seregnek mar nincsen szuksege. A meglevo lehetosegeket figyelembe veve ez termeszetesen egy "nephadsereg" stilusu ero lenne, nagy tamadoekekkel, de azt kell felhasznalni, ami van. E mellett kell csinalni egy meg olcsobb konnyufegyverzetu vederot (nyugodtan nevezhetjuk nemzetorsegnek, csak sajnos ezt a szot a mostani kormany nem szereti, mivel a Fidesz-MPP erre akarta atkeresztelni a kenyszersorozott haderot), ahol a teljes felszereles csak a meglevo kezifegyver+egyenruha, viszont a jo helyismeret, es az esetleges bevetes soran a nagyon magas motivacio (ok a sajat hazukat, sajat csaladjukat vedenek) olyan erove teszi oket, akikkel szamolni kell (termszesetesen nem a tamado harckocsiekek ellen lennenek bevetve, hanem a rosszul felfegyverzett ellato-megszallo (al)egysegek ellen). Na ezaz, ami teljesen kimaradt a haderoreformbol.

Bel