Allesmor Obranna Creative Commons License 2003.10.04 0 0 284
juhaszferike HM szovivo?!?!?
kizart, hiszen sosem volt katona, mellesleg az ertelmi kepessegeivel szerintem eleg nagy bajok lehetnek, a Simicsko a hajdani Wachslerhez hasonloan ezerszer ertelmesebben nyilatkozik, persze csak ha eppen ellenzekben van. amugy nem.
itt allando vita folyik arrol, hogy kell-e nekunk hadsereg, meg az, hogy ki lehet az ellenseg, meg, hogy "honnan fenyegetik a beket?"
nos a baj az, hogy ez ugy latszik, hogy csak nallunk problema, hiszen kontinensunk mas orszagai ilyen jellegu beavatkozast nem ejtenek meg, ertem ez alatt, hogy a teruletvedelmi koncepciot egy az egyben feladnak, es mindenfele ideologiakat gyartanak arrol miert is teszik ezt.
ha gazdasagi okokbol cselekszunk, amihez aztan hozzarittyentunk egy ilyen kis passzentos vedelmi felulvizsgalatot, azzal a cellal, hogy igy majd jobb lesz a finanszirozas, vagy netan az allamnak tobb jut, hat azt kell mondanom, ez egy teveszme.
ahogy a mostani Aranysasban Hadi ur irta, a Gerecse nevu "hadmuvelet" utan kb. egy ezrednyi pilotatol szabadult meg a hadsereg, megsem lett olcsobb a kenyer. ez sajna azota is igaz, hiszen, bar valamilyen leepites indokolt volt, az allitolagos jobb gazdasagi mutatokkal biro jelenlegi gazdasag, meg ezt a toredek meretu haderot sem tudja finanszirozni.
miert is van ez?
nos, a helyzet az, hogy az elmult evtized hibas szemlelete miatt, amelynek lenyege szerint "ami nem megy azt ne eroltessuk", mindig a konnyebb ellenallas fele elmuzdulva, a haderot a gazdasagosan fenntarthato letszam ala zsugoritottak.mindekozben olyan alapveto dolgok nem lettek tisztazva, hogy a kisebb, utokepesebb mozgekonyabb, tisztan professzionalis hadero veszi fel a harcot a betolakodokkal szemben, vagy az alkotmany ertelmeben mozgositott hadkoteles felnott ferfiakbol allo ossznepi tomegarmadia.
egyszerubben: megmaradt a sorkatonasag, kozben allando leepitesekkel kergettek a profi, kisletszamu hadero illuziojat.
ennek napjainkra az lett az eredmenye, hogy ugy nez ki, 2005-ben megszunik a sorkotelesseg, de az altalanos hadkotelesseg nem. ez ujabb erdekesseg.
ami az alapveto rossz ebben a mai szemleletben, az a szuklatokoruseg.
jelenleg ugy gondolkodnak, hogy csak azt a haderot szabad fenntartani, amire bekeben szukseg van.na igen am, de mint tudjuk bekeben a haborura kell felkeszulni. nem egy olyan orszag van, amelyik belatta ezt, es egyfajta sajatos "tetszhalott" allapotban tartja haderejenek egy jelentos, un. "haborus" reszet.
nallunk meg nyomokban sincs ilyen szemlelet.
mar elottem tobb hozzaszolo is fejtegette, hogy a magyar vedelmi koztudatban nincs hagyomanya a teruletvedelemnek. Magyarorszag mindig is tamado haderot tartott fenn, ami tobb okbol adodott.
egyreszt, a tamado hadsereg a politikusok szamara kenyelmesebb, hiszen erot es magabiztossagot ad, kul- es belfold fele egyarant. aztan, bizonyos szovetsegei rendszerekben, (csak ilyenekben voltunk eddig, no, es a tamado haderonek is csak ugy van ertelme) konnyebb veluk a hatarokon tul "operalni".
aztan itt van a "legjobb vedekezes a tamadas" elve.
ha atjo a szomszed bunyozni, akkor mi nem visszaszaladunk ket szobanyit es a szekrenybol ordibalunk, hanem mar az ajtoban varva fejberugjuk, es hazaig kergetjuk, majd ragyujtjuk a hazat.
csakhog ehhez kell egy jo felderites, vagyis, hogy mikor jon a szomszed, no es az, hogy vegig nyeresben legyunk, hiszen eleg szar dolog, ha pont idegenbe kapunk ki, aztan ugy kell neki konyorogni, hogy engedjenm haza, amit idokozben mar o egetett fel.
Magyarorszag rendszerint igy jart.
aztan itt van ez a Jugoszlavia.
az otvenes evekben rakosiek ugyan oket tartottak kozvetlen ellensegnek, de miutan egyeduralkodo lett a nyugati orientacio, immaron a magyar hadsereg az alpok, illetve eszak-italia iranyaba ejtette volna meg a szocialista vilagrend vedelmet, termeszetesen ugy, hogy mindig a NATO tamadt eloszor.
aztan jott a 91-es jugo haboru, amire senki sem volt felkeszulve.
lehet hogy az akkori delszlav agytrosztok kozul az egyik mar halott, a masik meg hagaban elmelkedik, de ne feledjuk el, hogy a szerbek identitasa 1999-ota nem allt helyre, ellenben a hadero meg megvan, nyilvan nem a regi fenyeben, de meg a regi felallas szerint. amig a szerbek nem lesznek szovetsegeseink (erdekes, hogy sosem voltak azok),
addig itt nem ajanlatos elovigyazatlan donteseket hozni a hadsereg jovojerol.