csinnnKA Creative Commons License 2003.10.03 0 0 1373
Barna hajú a barátnőm kislánya!
Nagyon okos, nagyon helyes, nagyon rossz, nagyon elkényeztetett, nagyon erőszakos... de persze azért imádom! (Méreteit tekintve jelentős, mellesleg másfél évvel fiatalabb, mint a mi törékeny keresztlányunk. Sztori róla, hogy egy fotón meglátta egy másik barátunk, aki nem ismeri. Nehezen hitte el, hogy a kislány, akit lát, 3-4 éves (ezen a fotón 4,5), nem pedig egy elsős vagy másodikos iskolás.)

Ami pedig a szülők "leültetik a gyereküket" hozzáállását illeti, szomszédom 8 éves kisfiát csak zokogva lehet elrángatni a most kapott full-extrás (300e Ft-os!) számítógépe elől. Szerintem halálba játszotta magát, már többször hallottam anyát panaszkodni, hogy a gyerek szinte egyáltalán nem eszik (nyilván függő), az istennek se akar lejönni, mert nem éhes, nem szomjas... viszont hisztizik, cirkuszol, ha elszakítják a gépektől. Az anyja pedig áthallatszódva üvölt vele: "Most pedig takarodsz ki a kertbe homokozni és biciklizni, és legalább egy órán keresztül be ne merj jönni a lakásba!"
Érdekes világban élünk! (Bár nemtom, hogy csak azért, mert anya-apa megteheti, miért kell a vadiúj, méregdrága Playstation mellé fél év múlva egy full-extrás számítógépet is venni. Hacsak azért nem, hogy a gyerek a bőség zavarában azt se tudja, hogy melyiket válassza nagy hirtelen. A nő azt mondta, hogy azért vették a számítógépet, hogy leszoktassák a Playstationről. Majdnem elröhögtem magam.)

Igaz, a múltkor azt mesélte valaki, hogy a játszótéren a "kiscsávó" megkérdezte a gyerekét, hogy "Akarsz narkósat játszani?". Ismerősöm odanézett, és "kiscsávó" kezében egy használt (eldobott) tű+fecsi volt. Kiverte a víz, felkapta a gyerkőcöt és majdnem mindvégig a hóna alatt tartva loholt vele haza, miközben a 4-5 éves gyereke azt kérdezte, hogy "Mi az a narkós?"

És ilyen hátborzongató sztorik tucatjait tudná mesélni mindenki! :-(
Miközben a könyvesboltok roskadásig vannak a 18-20 pontos betűmérettel, szebbnél-szebb képekkel illusztrált, tényleg csábítóan szép klasszikus mesekönyvekkel, az Öreg néne őzikéjével, a Rút kiskacsával, Hamupipőkével és a Piroska és a farkassal stb.stb.
Annyira szépek ezek a mesekönyvek... elgondolkodtam azon: vajon azok, akik(nek) ezt megveszik, (f)el is olvassák? Mesélnek még a szülők a gyerekeiknek a max. este 8 órakor történő lefekvéskor mesét? Egyrészt, hogy elaltassák a gyereküket, méghozzá olyan érzésekkel, hogy a rút kiskacsából is lehet szépséges hattyú, az elvarázsolt békakirályfiból herceg... szóval valamiféle pozitív felhangot adni az élet amúgy is elég negatív történéseinek. :-/

Előzmény: Köki (1372)