georgejj Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10093
EGYESÜLET

Phoere: Tény, hogy nem csak az előnyeit néztük/nézzük, amikor az egyesület megalapításáról beszélünk/beszéltünk. A pontos megfogalmazás inkább úgy lenne, hogy azért akarunk egyesületet, mert annak rengeteg előnye van/lehet.

Úgy gondolom, hogy azok aki be akarnak lépni az egyesületbe, azok szívesen tennének annak fentartása érdekében is. Én legalábbis ezért lettem alapítótag. Mert ha van valami munka, szívesen csinálnám is. Szerintem azoknak a többsége, akik az egyesületben alapítótagok, azok már eddig is elég közel voltak a geocachinghez, és eddig is sok mindent tettek azért, hogy ez az oldal olyan legyen amilyen és úgy működjön a dolog ahogy működik. Van aki ténylegesen anyagiakkal is hozzájárult, van aki csak a véleményeivel, folyamatos jelenlétével. Tehát nem hiszem, hogy nem lesznek majd emberek akik az egyesületi munkákat elvégeznék. Ezzel nem lesz probléma.

Egyesület-játék. Teljesen külön lehet választani. Adott a játék úgy ahogy eddig. Aki akar beregisztrál a .hu-ra, aki akar nem. Aki akar játszani játszik, aki nem, az nem.
DE. A weboldalnak eddigis és ezután is voltak/lesznek költségei, különböző ráfordításai, amit eddig az illetékesek zsebből fizettek. Egy egyesület többek között erre lehet egy nagyon jó megoldás, hogy erre lehet pénzeket szerezni. Hogy csak egy példát említsek. Vagy mondjuk a geocachinges találkozókra, versenyekre. Az egyesületbe bárki beléphet aki akar. Hisz úgyis csak az fog belépni, aki úgy gondolja, hogy aktívan részt szeretne venni a dologban.
Ez szerintem valahogy úgy lesz mint az egyetemen a Hallgatói Önkormányzat. Minden hallgató (geocacher) automatikusan a Hallgatói Önkormányzat (geocaching egyesület) tagja/kedvezményezettje, de a tényleges ügyeket a megválasztott tisztségviselők (egyesületi tagok) látják el.
Tehát az egyesület "csak" azért lenne, hogy megkönnyítsen bizonyos dolgokat. Szerintem.

A délegyi helyzet azért egy picit más. És annyira nem tartozik a "tipikus" kategóriába. Bár az is igaz, hogy én is találkoztam már néhány klub/egyesülettel, ami hivatalossá válása után elvesztette eredeti céljait. De ugye déleggyel az volt a helyzet, hogy fejleszteni akarták, ahoz meg valami hivatalos oldal kellett. Erre jó az egyesület. Nem kevés pénzbe került kiépíteni az infrastruktúrát, érthető, hogy valahonnan akkor kell bevétel is. Az egy más kérdés, hogy ezt nem túl szerencsésen csinálták meg. De ez megint egy más kérdés. Egyébként ha jól tudom most úgy van, hogy bárki mehet, de a tagok olcsóbban jutnak be.
De ha már a témánál vagyunk, a NaVKE, ami egy másik naturista szervezet, teljesen jól működik, és ott működik az az elképzelés amit az imént felvázoltam. És ott is tényleg csak az előnyök miatt van az egyesület. Hogy csak egyet említsek: az adó 1%-a.

Semmiképpen nem szerencsés a közgyűléseket online tartani!! Viszont minden az egyesülettel kapcsolatos dokumentációt lehet online végezni, tárolni, így csomó költség és macera megspórolható. Erre már van kiforrott tapasztalat is.

Igen, a még nem is létező egyesület már kapott elismerést. :))

KULISZ: megerősítelek! Teljesen igazad van. Én IGEN. :))

Flektogon: teljesen igaz. Az egyesület mondhatni csak önszabályozó lehet, hisz maga alkotja saját szabályait. HA valami nem tetszik, megváltoztatja. :))
Az lesz tag, aki tag akar lenni, de kedvezményezett lesz mindenki aki a geocaching.hu-val kapcsolatba kerül.
Az egyesületnek nem az lesz a célja, hogy a lehető legtöbb tagja legyen, s ezáltal a legnagyobb tagdíjbevételt érje el, hanem hogy sok-sok mindenben megkönnyítse az életünket. Illetve a játékunkat mégjobbá tegye. :)
Egy példa. Ha mondjuk az adók 1%-ból sok-sok pénz gyűlik be, akkor valami verseny, vagy játék keretében értékes ajándékokat (gps pl.) lehet kiosztani.

Phoere: igen, azért van szükség egyesületre, mert vannak dolgok amiket csak egyesületi formában lehet megtenni, megszerezni. Illetve ha nem is "csak", de úgy sokkal könnyebb. Ismét példa.
Egyesületként lehet, hogy nagyobb hatásfokkal tudjuk rávenni az illetékeseket, hogy a CITO pontokról tüntessék el a szemetet. Vagy ismét a pénz. Ha ismétcsak sok-sok pénze lesz az egyesületnek, akkor ezt akár saját költségen is megteheti. S hogy miköze ennek a geocachinghez? A cito-n és azon kívül, hogy szeretjük a környezetünket tisztán tudni, semmi.

Egyébként 10 ember kell az egyesülethez. :) asszem. :)

ismét Kulisz: én is szoktam járni közgyűlésekre, és csak a tagokon múlik, hogy hót unalmas, vagy szinte egy baráti beszélgetés-e a közgyűlés.

De például az olyan kérdésekben, hogy legyen-e külföldön láda vagy sem, a közgyűlés nagyon jól tud dönteni. Így aki ez ügyben valamit komolyan szeretne eljön a közgyűlésre és ott elmondja/megvédi érveit, nézeteit. De így legalább lesz egy hivatkozási alap, hogy miért úgy vannak a dolgok ahogy, és nem lehet majd ráfogni, hogy néhány ember úgy döntött, vagy megbeszélte. :)

DE hogy egy aktuális témát említsek. Ha tényleg komolyan gondoljuk, hogy egy EU-s oldal felé tartunk, vagy valami regionális oldallá akar válni a .hu akkor ebben az egyesület nagy segítség lehet. Csak egy apró példa. Az ÖSSZES FORDÍTÁSI MUNKÁT ki tudná adni az egyesület profi tolmácsoknak, akiket meg tudna fizetni, és így gyorsan, könnyen problémamentesen akárhány nyelvre le lehetne fordítani MINDENT. Ez ugye pénzkérdés, de egy egyesületnél ez könnyebb. Egyrészt a geocachingelők 1%-a már egész szép összeg lehet. :)) Meg azért olyan célokkal ami nekünk van, elég szépen tudunk pályázni is majd. :)

Oricache: Már túl sokan vagyunk ahoz, hogy elveszíthessük a JÁTÉK lényegét! :)) CSak legfeljebb a "kemény mag" mással is fog foglalkozni. :))

No ennyi lett volna mostani hirtelen hozzászólásom a témákhoz. Azt hiszem ezeken megint lehet majd egy keveset fórumozni. :)

Főtérképész

Előzmény: Oricache (10066)