Hamburger Creative Commons License 2003.10.01 0 0 241
Erről mi a véleményetek? (www.honvedelem.hu) "A kormány szeptember 24-i ülésén jóváhagyta a honvédelmi tárca védelmi felülvizsgálatának eredményein alapuló haderő-átalakítási elképzeléseket. Készpénznek vehetők tehát a már gyakran látott-hallott változások, mint például a pécsi tüzérdandár megszüntetése, a nagyoroszi légvédelmi rakétaezred átköltözése Győrbe, és sorolhatnánk.

A kabinet döntését követő tervezési, humánpolitikai teendőkről Szenes Zoltán altábornagy, a HM HVK főnöke elmondta, hogy a legsürgetőbb feladat a végrehajtás ütemenkénti megtervezése. Az első ütemben - november 15-ig - a pécsi tüzérdandár megszüntetését, a tatai könnyű lövészdandár létrehozását, a győri és a nagyoroszi légvédelmi alakulatok Rába-parti fúzióját, az elektronikaiharc-század felszámolását, a Bercsényi László Felderítő-zászlóalj - egy felderítőszázadnak a NATO reagáló erőibe való felajánlása miatti - szervezeti változásait kell előkészíteni. A második - idén év végéig tartó - tervezési ütemben szerepel Szentkirályszabadja, Szolnok, Hódmezővásárhely és Debrecen fúziója, valamint a szentesi műszaki dandár felkészítése speciális NATO-feladatokra, a harmadik ütemben pedig azon feladatok terveit készítik el, amelyek a katonai szervezetek képességeinek 2004-ben esedékes kialakítását érintik.

A tervezés - a haderő-átalakítások során eddig megszokotthoz képest - merőben új módon történik, jelentette ki a vezérkari főnök. A csapatoknál kezdik tervezni ugyanis az átalakítással, a diszlokálással, a megszűntetéssel összefüggő feladatokat, igaz, az általános követelmények - a védelmi felülvizsgálat katonai koncepciója - alapján. Az alakulatok (sajátosságaik szerinti) haderő-átalakítással kapcsolatos feltételei, igényei, kérései a központi szervek számára konkrét feladatokat jelentenek, és a csapatoknál, a helyszínen kell elkezdeni még az állománytábla kidolgozását is. Az „alulról felfelé haladó” tervezés katonai módszertanát most dolgozzák ki, mondhatni, épp a november közepéig tartó első tervezési ütem teljesítése lesz a vizsgamunka. Az egész központnak Budapesten mindenesetre ütemenként egy-egy feladatra kell koncentrálni, a koncepció elfogadása, a feltételrendszer kialakítása után csoportfőnökségenként lesz például „Nagyoroszi-felelős” vagy éppen „Tata-felelős”.

A védelmi felülvizsgálat utáni időkben nem csupán a tervezés módszere debütál. Szenes Zoltán altábornagy a haderő-átalakítás humánpolitikai teendőiről szólva jegyezte meg: a tervezési időszakokkal egy időben fel kell mérni többek között a hivatásos katonák, a szerződéses katonák kvalifikáltságát, fizikai állapotát, s e sajátos „átvilágítás” alapján három kategóriába kell sorolni őket. Az elsőbe tartoznának azok, akikre mindenképpen számít a honvédség. A másodikba sorolnák azokat, akikre „csak” számít a sereg, a harmadik kategóriába tartoznának mindazok, akikre kevésbé számít a haderő, mert például nem törekedtek szakmai ismereteik felfrissítésére.

A felmérést tekintve sürget az idő, hiszen mielőbb tudatni kell mindazokkal, akiket érint, hogy a hadsereg mindenképpen számít rájuk. Ha a tárca, a honvédség e felméréssel, a kategóriába sorolással késlekedik, az történik majd, mint minden korábbi haderő-átalakítás során: bezár egy alakulat, megszűnik egy szakmai terület, és sok szakember máshol, nem pedig a hadseregben keres boldogulást - állította a vezérkari főnök. A kvalifikált szakemberek megtartásán múlhat a jelenlegi haderő-átalakítás sikere. A honvédség katonáinak, közalkalmazottainak száma 2006-ra már nem lehet több harmincötezernél. Így például a valamely megszűnő alakulatnál szolgáló kvalifikált, a helyőrségváltást is elfogadó szakemberek a felkészültségben tőlük elmaradók „rovására” kapnak másutt beosztást, munkalehetőséget.

- Minden erőfeszítésem arra irányul, hogy ezt az „átvilágítást” elvégezzük, de e humánpolitikai felfogást, módszert a HM kabinetjének, a minisztériumi, valamint a honvédségi felső vezetés tagjainak még meg kell tárgyalniuk, illetve el kell fogadniuk. A személyre szóló minősítés összesítéséből néhol kitűnik, hogy egyes helyeken csupa szuperkatona szolgál, másutt viszont - épp a reális értékelés alapján - akad „harmadik kategóriás” katona is, ha tehát úgymond nem őszinte az értékelő rendszer, a honvédség tagjainak így kialakuló szakmai összetétele, a hadsereg humánképessége akadályozhatja a védelmi felülvizsgálatból, illetve a kormány döntéséből adódó feladatok teljesítését - mondta végül Szenes Zoltán altábornagy."

Hamburger