Hamburger Creative Commons License 2003.09.29 0 0 219
Szia Zero!

Igen, valószínűleg erről van szó, amikor a németeknek nem tetszett a lengyel szerepvállalás, ami részben a fregattokkal is magyarázható. Ugyanakkor az is szerepet játszhatott, hogy az eu-i önállósági törekvéseknek sem tett jót, hogy a németekkel és dánokkal közös hadtestben lévő lengyelek nem állnak ki az európai közös védelmi identitás mellett és inkább az erősebb USA-hoz kezdenek húzni. Ettől függetlenül nagyon jól csinálják és nem égetik fel a hidakat a németekkel sem. Szerintem példát vehetnénk róla, hogy egy átmeneti időszakban, hogyan is illik viselkedni egy szervezet új tagjaként. A mi esetünkben már közel sem ilyen jó a helyzet. Alaposan eljátszottuk azt a nagy jóindulatot, amit a németek mutattak kezdetben irányunkba. (Érdektelenség, könnyelmű ígéretek, stb.)

Más: Az előző rendszer vezető katona személyiségei közel sem tűntek el a süllyesztőben. Nagyon becsülöm a szaktudásukat, de úgy gondolom, hogy egy "kicsit sok" ilyen "szakértő" ül manapság a HM irodáiban, miközben aktív és már korszerű ismeretekkel is rendelkező embereket elbocsájtanak a seregtől. A miniszter úrnak nem elég jó szakértők az aktív katonák, helyettük idős tábornokokat kell nagy pénzért alkalmazni ebben a szerepkörben? Hol van itt a bizalom és az ésszerűség?

A modernizációhoz: korábban hallottam egy fogalmat - "relatív korszerűsítés". Lényege, hogy a legkevésbé lestrapált technika marad, a többi megy a "szemétbe". Ez is egyfajta modernizáció. De a cél nem ez. Nagy kár, hogy számomba homályba vész a konkrét cél és csak halvány körvonalakat lehet sejteni a ködben, amelyek ráadásul hol túlzónak, hol valószínűtlenül értelmetlennek tűnnek.

A honvédelem fogalmának önkényes "átreformálása" azonban senki részéről nem ütközött különösebb ellenállásba. Ez érvényes volt az iraki misszióra is, ami maga volt a röhej. Jöttek a lózungok, de a nk-i jog alapján még mindig megszállók vagyunk ott és nem békefenntartók. Ez is egyfajta "image"! A felülvizsgálati koncepcióval szemben sem hallottam egyik politikai erő részéről sem erőteljesebb ellenkezést, max pártpolitikai jelleggel, de szakmailag semmit. A kutyát nem érdekli, hogy ezekkel a lépésekkel Mo kb. 50 évig képtelen lesz szükség esetén egy akármilyen "első csapás" felfogására. Ezért mondom azt én is, ezek a döntések függetlenek a hatalmi helyzettől.

Kíváncsi leszek arra is, hogy mikor fognak rádöbbenni arra, hogy mennyibe is fog kerülni ez a meglehetősen átgondolatlan, hirtelen leépítés. Egy fegyverrendszert nem lenne szabad addig kivonni a szolgálatból, amíg nincs meg rá a legkölcséghatékonyabb megoldás.(pld: eladás, polgári hasznosítás, legolcsóbb megsemmisítés,stb.)

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (216)