Güsziológus Creative Commons License 2003.09.19 0 0 4491
8. nekiveselkedés
(Zobákpuszta – Apátvarasd-telep)

Ez a túra az eddigi legrövidebb, de az egyik legcsodálatosabb volt.

Komlóig nem probléma eljutni, Sásdon átszállással, 9:43-kor már ott a vonat. Van csatlakozás, a 3-as kocsiállásról indul egy busz 10:00-kor Mázára. Megáll Zobákpusztán.
Jenő bácsi kocsmája fogalom arrafelé, matrica is van.

Lefelé indulunk, jól jelzett úton. 10:15-kor még erős harmat volt. Jó döntésnek bizonyult a bakancs.
A völgy bejáratánál tábla, belépés csak engedéllyel.
A völgyben folyamatosan emelkedünk, küzdünk az aljnövényzettel, kerülgetjük a kidőlt fákat. Igazán különleges a mini „vízesés” és a kőgát-rendszeren keresztülcsörgedező patak. Sajnos, volt szemét az esőház környékén!

Pici aszfalt, majd megkezdődik a kikecmergés a völgyből. Emelkedik tisztességesen!
Kisújbányára keskeny aszfaltút vezet, lehet letérni a Cigány-hegy felé. Mikor a S- jelzés keresztezi utunkat (ez vezet a kilátóhoz), érdemes megállni és körülnézni. A kilátóból, persze más!

Kisújbánya már-már alpesi táj. Nyalóka nem volt. Nyitva volt a pici vegyesbolt, kaptam bélyegzőt. Nyitva 10:00-17:00 - ig. Kedden szünnap van!!!
A templom zárva volt.

Kisújbánya után a patakvölgyben ereszkedünk Óbányáig. Nem részletezném. Ezt valóban látni kell! Sok szép völgyet láttam már, de a kettő együtt, egy napon, igazi élmény volt. Nem rohantam, bámulásztam.

Óbánya hosszú falu, a nyalóka ott volt, ahol az atlasz írja.

A falu után unalmas aszfalt, majd jön az elágazás. Piszok meredeken indul a Z- a Réka-vár felé!
A kerítésnél érdemes figyelni, az út kissé ravaszul, balra fordul egy keskeny, alig észrevehető ösvényen. Ezt követően belelendül, irány a hegy. Aki ismeri a Mecseknádasd utáni szerpentint, az el tudja képzelni, mekkora szintet kell leküzdeni. Ennél többet, mert a tornyokig felmegy az út, innen lefelé kell menni az országútig.
Nagy csalódás volt a régi 6-os út. Hogy milyen régi, az nem tudom, de aszfalt sincs. Csak zúzott kő a keréknyomokban. Bicikliútnak azért nem nevezném!
Az országút után aszfalt, majd rövid zúzott köves út a házakig, erdőben.
Márkás kocsik az udvarban, grillezés, flanc. A K- jelek kikerülik a tanyát, a doboz viszont ép és nyalóka is van benne.

Visszafelé kellett egy kicsit kapkodni a lábam, mert elballagott az idő. A Knégyzet jeleket követve értem el a buszállomást. Hatalmas árokban vezetnek a jelek. Igazán hangulatos a völgy.

A megtett táv 20,1 km volt, plusz a kitérő mintegy 2,5 km. Visszafelé jót kell majd kapaszkodni!

Kimaradt a kápolna és a várlátogatások is eltolódtak. Lett volna idő, de akkor nagyon későn értem volna haza. Mivel a hét vége hosszú lesz, úgy döntöttem, majd legközelebb megyek városnéző körútra.

Mivel Óbánya közlekedési szempontból nem ideális, a legjobb megoldás az, ha keresünk szállást Óbányán. El lehet tölteni egy éjszakát a szép fekvésű völgyben, talán az árak sem járnak a csillagok között!
Még egy kemény nap (Apátvarasd-telep – Szálka) és vége Tolna megyének. Bár az is lehet, hogy két laza nap. Ki tudja?

De a Mecsekből van még!!!