occy Creative Commons License 2003.09.17 0 0 313
Szabadság (Kvár, szept. 16.)

Ámokfutó kolozsvári csendôr

Négy csendôr meghalt, egy pedig öngyilkos lett vasárnap éjjel Nagybányán, a máramarosi állami archívumot örzô csendôrôrsön. A vérfürdôt egy fiatal kolozsvári csendôr követte el. Az ügyben tart a nyomozás.

Semmi elôzetes jel nem mutatott a tragédiára. Vasárnap este Vasile Sav tizedes, Gabriel Pripon és Florin Romonti kiskatona szokásos módon lefeküdni készült, Flaviu Pop ôrvezetô és Cristian Muresan maradt ôrizni az egység kapuját. Csendôrségi források szerint Flaviu Pop az elsô emeletet járta körbe, behatolt a hálószobába, és gépfegyver-sorozatot eresztett alvó társaiba. A sorozat mindhármuk számára halálos kimenetelű volt. Ezek után Flaviu Pop lement a földszintre, ahol Muresan tartózkodott. Utóbbi valószínűleg hallotta a lövéseket, ám nem jutott odáig, hogy megkérdezze, mi történt: Flaviu Pop ôt is halálosan megsebesítette. Az ôrvezetô tette elkövetése után magának is hagyott egy golyót, holttestét a Muresan fejetlen hullája mellett találták meg.

A közeli vendéglô 60 esztendôs ôre meghallotta a lövéseket, és kihívta a rendôrséget. A nyomozás szerint vélhetôen Flaviu Pop hozzájutott a raktáron lévô, titkos helyen tárolt lôszerkészlethez, egyébként a csendôröket nem látják el háborús töltényekkel. Az ôrvezetôt októberben sorozták be a kolozsvári megyei csendôrparancsnokságon, négy hónap múlva Nagybányára költöztették. A másik négy csendôr nagybányai illetôségű.