SPafi Creative Commons License 2003.09.16 0 0 41
Hello Fefe'

Megmondom őszintén, hogy nem volt célom közelebb vinni a problémához. Csak egy tévedést javítottam ki.

Az extrém kis frekijű hullám valóban megkülönböztethetetlen a DC-től, csak eredetileg nem is ezt állítottad feladatul.

A derivált-vektor iránya csak akkor mond valamit, ha ez az egyetlen ilyen jellegű forrás az általunk jelenleg látott világegyetemben

Nem a derivált vektor, hanem a térerővektorok keresztszorzata, de hagyjuk. Nem kell, hogy ez legyen az egyetlen forrás, csak az, hogy ő legyen a legerősebb. Úgy is fogalmazhatnám: jelentősen emelkedjen ki a háttérzajból. Ezt a követelményt mindenféle vételnél magától értetődőnek tekintjük.

A mondandóm lényege: a hullámhossznál összemérhetetlenül kisebb térben és időben vizsgálva a dolgot az összes infód egy darab vektor.

2 db + a belőlük számítható pointing vektor.

Ha ez nem 0 lenne, annak millió meg egy oka lehetne, de azt biztos nem tudnád belőle megmondani, hogy ez ebből és ebből a halmazból érkező feketelyuk-zaj.

Hát ha millió más hasonló erősségű forrás is van, akkor tényleg, de ezek közül soknak a hatása ismert periódusú (1 év, 1 nap), és ismert polarizációjú, így nem túl sok idő alatt különválasztható. Persze eredetileg nem azt kérdezted, hogy hogyan állapítod meg az eredetét, csak azt, hogy hogyan észleled.

Ekkora hullámok csakis "oldalról" látszódhatnak, ahogy azt az angol nyelvű cikk ábrája is mutatja.

Jó poén! :-)

Hogyan nézel rá egy gömbhullámra nem oldalról? :-)

Előzmény: Fefe_2108 (40)