Gabeszka Creative Commons License 2003.09.15 0 0 116
Sziasztok!

Sok hozzáfűznivalóm van, lehet, hogy zavaros leszek, bocs.
Először is, miután tanulatlan brókerecskék, banki pénztárnokok és könyvvizsgáló-segédek simán megkeresnek havi 600-at, ezek után sok-e egy nőgyógyásznak, aki ha kell, bemegy hozzád vasárnap ebéd időben is, mert esetleg jóslófájásaid vannak? Egy !bennragadt" babánál gyors döntést hoz, hogy császár vagy több oxitocyn stb. Nem értek hozzá. Nyilván a zsülések többségénél dolgozik 5 órát. amiért kicsit borsos a tízezer forintos órabér. De ha megmenti a babádat, akkor kevés.
Ennyit minden orvonak keresnie kellene (ez egyébként az Orvosi Kamara új elnökének is irányadó brutto bérkövetelése - vicc, mi lesz belőle)
Egy régi jó barátom friss diplomás orvos, baleseti sebészeten, és annyit ekeres, hogy rendre a szüleitől kér kölcsön, tönkrement a kapcsolata, mert nem bírt együttélni azzal a gondolattal, hogy marketinges barátnője 10-15x többet keres mint ő!

Nekem a kórházakról JÓ tapasztalataim vannak. Életemben egyszer találkoztam rideg, hozzá nem értő nővérekkel, kisebbik fiam orrmandula-műtétjénél, az éjszakások. (de az sem volt horror, csak keserűség)
Ellenben 5x műtötték szívrendellenessége miatt, mindig csuipa kedvesség vette őt is és engem si kröül. Ugyan nem balhéztam, hanem kedvesen mosolyogva kértem, mert bár kérni kellett, de a nővérek az ebédjüket azonnal letették, és hozták, amit kértem. Sajnos ott is kevés az orvos, sok "ragad kinn" a továbbképezés után külföldön. Ezért volt, hoghy 3-4 órát is ültem az ambulancia várójában, mire jött a doki. Sok anyuka (elnézést, de főleg helyi "kisebbségiek") ilyenkor nekiesett a dokinak, hogy ő már x ideje vár és ordított, az orvoshiányban ide-oda rohangáló dokival.
Én nem kötelességből, hanem merő hálából osztogattam fiam utolsó, legnagyobb műtétje után a borítékot, pedig az osztogatott pénz százszsorosával tartoztunk egy banknak, lakáshitel miatt. Volt (aneszteziológus), aki úgy ugrott félre a borítéktól, mintha antraxos lenne.
Egy nővér szabályosan visszadat azzal, hogy ne vicceljek, beteg ygerek anyjától pénzt???
A sebész, egy végtelenül szerény doki szintén útálkozva kérdezet, miért.
A Kardiológiai Intéeztben (merthogy erről írok) is reggel 8- este 8-ig lehet ott lenni a gyerek mellett. De ez van annyira laza, hogy az az este 8 az elalvásig szól, és ha a gyerek még fél 10-kor is frogolódik, hát ki nem küldik a mamát. Szintén műtőig kísérheted.

Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy sajnos nem pénzfüggő, hanem intézménye és orvosa válogatja. Vannak. ahol éhbérért is kedvesek, és vannak (hallottam olyan nőgyógyikról) akik ha már csak párezerrel kevesebbet kapnak, morcosak, elutasítóak. Így van, ezeknek a nevét el kell juttatni minden fórumra, meg kell őket hurcolni, ki kell zárni az orvosi kamarából. Valószínű az elutasító, mufurc viselkedés mögött a több napi ügyelet, sok (ok nélkül) ordítozó szülő, hozzátartozó áll.
Nem mondom, a fenn említett éljszakás nővérekkel a végén már én is keménykedtem, mire végre kaptam párásítót az alvó (ordító) gyerek mellé, és sokszor csak a határozott fellépeés segít. Nem is kell "kinyalni" a dokik fenekét (elnézést), de ha ők is sok kedvességet kapnának, elismerést és persze több juttatást, mind szabadidőben és pénzben az államtól, azért piztos, hogy változna a helyzet.

Kicsit hosszú voltam. (bocsánat az elütésekért, kész csoda, hogy nem szállt el)

G