Bbendi Creative Commons License 2003.09.13 0 0 56
Sziasztok

Sokáig gondolkodtam irok e ide ebben a témában, de ...
Nekem a gyermek fontosabb mindennél, ezért nem értem és nem fogadom el, ha bárki, bármi oknál fogva igy bánik a gyermekkel, ahogyan azt többen leirták.
Mindegy mit mondanak a magyarázatok, aki ezeket teszi az felnőtt, aki elszenvedi az gyermek, és ez tény, a többi már csak lényegtelen dolog. Nekünk szerencsénk volt eddg kisebb gondok merültek fel betegségek során a kórházban, illetve más orvosi közegben, de inkább pozitiv a tapasztalat a hozzálásukkal. Ami meg nem tetszett azt szóvátettük, tesszük és bár a párom néha csititgat, azért ami a helyzethez illő azt szépen, vagy durván de tudtára adom az érintetteknek. Pénzt pedig nem adok csak kivételes esetben - ha valóban láthatóan megérdemli az aki kapja - mert nincs.

Angi én úgy találom, hogy az UNICEF foglalkozik a gyermekek jogaival, igazából nem találtam amire gondoltál, de rajta vagyok.
Viszont találtam érdekességeket. Kicsit hosszú, de érdekes. Nézzétek el nekem, hogy a Down szindrómás fiam miatt megakadt a szemem a fogyatékossággal kapcsolatos részen, ide nyilván több sortárs is benéz, ez sem érdektelen része az egyezménynek, amit tudtommal a magyar illetékesek is aláírtak.
Maga az egyezmény itt található:
http://www.unicef.hu/index_gyjog.htm#13.cikk

Egyezmény a gyermek jogairól

6. cikk
1. Az Egyezményben részes államok elismerik, hogy minden gyermeknek veleszületett joga van az életre.
2. Az Egyezményben részes államok a lehetséges legnagyobb mértékben biztosítják a gyermek életbenmaradását és fejlődését.

19. cikk
l. Az Egyezményben részes államok megtesznek minden arra alkalmas, törvényhozási, közigazgatási, szociális és nevelési
intézkedést, hogy megvédjék a gyermeket az erőszak, a támadás, a fizikai és lelki durvaság, az elhagyás vagy az elhanyagolás, a rossz bánásmód vagy a kizsákmányolás - ideértve a nemi erőszakot is - bármilyen formájától mindaddig, amíg szüleinek vagy valamelyik szülőjének, illetőleg törvényes képviselőjének vagy képviselőinek, vagy bármely más olyan személynek, akinél elhelyezték, felügyelete
alatt áll.


23. cikk
1. Az Egyezményben részes államok elismerik, hogy a szellemileg vagy testileg fogyatékos gyermeknek emberi méltóságát
biztosító, önfenntartását előmozdító, a közösségi életben való tevékeny részvételt lehetővé tevő, teljes és tisztes életet kell
élnie.
2. Az Egyezményben részes államok elismerik a fogyatékos gyermeknek a különleges gondozáshoz való jogát, és a rendelkezésükre álló forrásoktól függő mértékben, az előírt
feltételeknek megfelelő fogyatékos gyermeknek és eltartóinak, kérelemre, a gyermek állapotához és szülei vagy gondviselői helyzetéhez alkalmazkodó segítséget biztosítanak.
3. Tekintettel a fogyatékos gyermek sajátos szükségleteire, a 2. bekezdés értelmében nyújtott segítség a gyermek szüleinek vagy
gondviselőinek anyagi erőforrásait figyelembe véve, lehetőség szerint ingyenes, és úgy kell alakítani, hogy a fogyatékos gyermek valóban részesülhessen oktatásban, képzésben, egészségügyi ellátásban, gyógyító-nevelésben, munkára való felkészítésben és szabadidő-tevékenységben oly módon, hogy ezek biztosítsák személyisége lehető legteljesebb kibontakoztatását kulturális és szellemi területen egyaránt.

4. Az Egyezményben részes államok a nemzetközi együttműködés szellemében előmozdítják a fogyatékos gyermekek megelőző
egészségügyi ellátásával, orvosi, pszichológiai és funkcionális kezelésével, a gyógyító-nevelés módszereivel és a szakképzési intézményekkel kapcsolatos információk cseréjét és terjesztését, valamint az adatok hozzáférhetőségének biztosításával lehetővé
teszik a részes államok számára, hogy ezeken a területeken javíthassák lehetőségeiket és szakismereteiket, bővíthessék tapasztalataikat. Ebben a tekintetben különösen figyelembe veszik a fejlődő országok szükségleteit.


Bocs hogy nagyon hosszú volt

Zoli

Előzmény: Angiszeged (55)