Gyéressy Ádám Creative Commons License 2003.09.10 0 0 292
Az RMDSZ (vagy inkább UDMR) a megszokott keménységgel válaszolt:

Nyilatkozat

Mély felháborodással vettük tudomásul, hogy 10 képviselő olyan törvénytervezetet nyújtott be, amelynek célja a Románia közepén lévő megyék (Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben) újrafelosztása oly módon, hogy ennek következtében ne maradjon egyetlen olyan megye vagy megyeközpont sem, mely lakosságának többsége magyar.
A tervezet indoklása, amely hivatalos jelleggel bír, hiszen a törvénnyel együtt nyilvánosságra kell hozni, ugyanis annak hivatalos értelmezéseként kezelendő, azon túlmenően, hogy kendőzetlenül kimondja a célt (nevezetesen annak szükségességét, hogy a magyar többséggel rendelkező megyéket, illetve megváltoztassák a helységneveket oly módon, hogy azok ne utaljanak a lakosság többségének nemzetiségére), olyan megfogalmazásokat is tartalmaz, melyek oly módon értelmezhetők, hogy kimerítik azon vétségek vagy bűntettek tényállását, amelyekre a Büntető Törvénykönyv 166. és 317. cikkelyei, illetve a 2000. évi 137. számú sürgősségi kormányrendelet 19. cikkelye vonatkoznak.
Az indoklás „intoleráns magyar kisebbségről” beszél, amely a románság „ősellensége”, a tömbmagyarság létét pedig egy oly „betegségnek” minősíti, amelyet idővel meg kell oldani, és amelynek okozója az „új demokrácia, mely újranyitotta az agresszív szuvasodást”. E szöveget tehát inkább Románia Főügyésze, avagy az Országos Diszkriminációellenes Tanács kellene, hogy vizsgálja, nem pedig egy parlamenti bizottság, sajnos mégis egy Parlamentnek benyújtott, hivatalos okmánnyá vált.
Mindaddig tehát, amíg a Parlamentbe be lehet nyújtani olyan javaslatokat, amelyek a magyar nemzeti közösség felszámolására törekszenek, szükség van egy erős magyar képviseletre az ország legfelsőbb törvényhozó testületében.

Antal István –Hargita megyei képviselő
Asztalos Ferenc - Hargita megyei képviselő
Dr. Becsek-Garda Dezső - Hargita megyei képviselő
Borbély László – Maros megyei képviselő
Dr. Kelemen Atilla - Maros megyei képviselő
Dr. Kelemen Hunor - Hargita megyei képviselő
Kerekes Károly – Maros megyei képviselő
Kovács Csaba – Brassó megyei képviselő
Dr. Makkai Gergely – Maros megyei képviselő
Márton Árpád – Kovászna megyei képviselő
Ráduly Róbert – Hargita megyei képviselő
Tamás Sándor – Kovászna megyei képviselő

Előzmény: occy (279)