ALBI Creative Commons License 2003.09.07 0 0 7
Ujabb adalék

Amnesztiát hirdet a RIAA

Index
2003. szeptember 7., vasárnap 15:22

Az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be a RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat.

A Billboard Bulletin zenei újságban nyilvánosságra hozott ajánlattervezet szerint az érintetteknek egy arcképpel ellátott formanyomtatvány aláírásával kellene ígéretet tenniük. Aki a későbbiekben megszegi ezt a megállapodást, azt a RIAA már a szerzői jogok szándékos megsértése miatt fogja beperelni. A RIAA augusztusban több ezer idézést küldött ki az Egyesült Államokban a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak, és az első bírósági tárgyalások a jövő héten fognak elkezdődni.

Nem bíznak a lemezkiadókban

Tom Lewry ügyvéd szerint a program nem lesz túl sikeres, mivel az emberek nagy része valószínűleg nem szívesen töltené fel a személyes adatait a RIAA adatbázisába. Lewry szerint az emberek nem bíznak a lemezkiadók szövetségében, és ő senkinek sem javasolná a megállapodás aláírására való jelentkezést.

Lewry képviselte a bíróságon annak a négy diáknak az egyikét, akiket a RIAA áprilisban perelt be tizenötezer dollárra.

A RIAA tervezett adatgyűjtésére az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is felfigyelt. Jason Schultz, a szervezet jogi szakértője azért tartja kifogásolhatónak a megállapodást, mert nem világos, hogy a RIAA pontosan mire fogja felhasználni az összegyűjtött adatokat, ráadásul ez a szerződés még nem oldja meg a problémákat. Schultz szerint a RIAA-nak egyébként sincs is joga amnesztiát hirdetni, hiszen a kérdésben szintén érintett dalszövegírókat és zenei kiadókat nem képviseli.

A felhasználók nem támogatják

Damon Eckard független zenész szerint nem kell félni attól, hogy a felhasználók lemondanak a fájljaikról. Elmondása szerint ő igen sokféle zenével megismerkedett a fájlcserélő szolgáltatások segítségével, és ha tényleg megtetszett neki valami, akkor azt meg is vásárolta CD-n.

Jeff Thompson szintén nem venne részt az amnesztiaprogramban. Tudja, hogy a kalózmásolatok letöltése törvénytelen, de ő nem adja tovább a zenét másoknak, mondta a Wirednek. Ő Eckardhoz hasonlóan azért tölt le számokat, hogy új előadókat ismerjen meg, és ez alapján vásárol CD-ket. Thompson szerint a lemezkiadóknak jogszerű szolgáltatások kifejlesztésével kellene foglalkozniuk, amelyekkel jelentős bevételt szerezhetnének.