Alexander the Great Creative Commons License 2003.09.07 0 0 272
TETŰ ÉS SONY
Gyerekgyújtogatással fenyegetőznek a romák
[4.9.2003]

Négy hónapja hatszáz roma vette birtokába Milánó központjának egyik régi épületét. A környező nagykövetségek és bankok nem örvendenek az új szomszédoknak, akik hulladékhegyekkel és vizelettel jelölték meg a territóriumukat.

Néhány utcányira Michelangelo dómjától az emigráns romák boldogan élik világukat, koldulnak és lopnak – állítja az Adevarul napilap cikkében. A szélső kerületekbe beköltözött négyszáz roma hatására a telekárak jelentősen lecsökkentek, és az éjszaka kirabolt BMW-t másnap már csak 500 euróért tudja eladni a tulajdonosa.

A helyiek félve közelítik meg

a milánói nagyállomást is, a Grande Centralét, ahol az Olténiából elszármazott cigányok csoportja várja a városba érkező, kifosztani való turistákat. A bukaresti napilap által festett naturalista kép szerint az állomástól már a szagok alapján el lehet indulni a lakhelyük irányába, 500 méteren keresztül vizeletfoltok és latrinának használt telefonfülkék jelzik az utat.

A főhadiszállás egy három emeletes épület a Mellchiore Gioia, egy előkelő kerület szélén. Belsőudvara motoralkatrészekkel van kibélelve, a bejáratok felé vezető ösvényeket pedig téglaként egymásra rakott videó és tévékészülékek szegélyezik. A gyerekek meztelenül játszanak az udvaron, és a földről esznek, miközben ürülékszag terjeng a levegőben. Mindegyik helységben legalább heten-nyolcan alszanak az ágyakban, amelyekben hemzsegnek a tetűk. Fejüknél DVD-lejátszók, lábuknál Sony-kamerák hevernek, a falak pedig egy halom új farmerrel vannak „kitapétázva”.

Reggelente az épület lakói

munkába készülődnek: a kéregetők kitekerik a kezüket, és elosszák egymás közt a mankókat. Az asszonyok megpofozzák a csemetéiket, hogy még sajnálatra méltóbbak legyenek a Via Galvanin sétáló amerikaiak előtt. A „munkaképes” férfiak csoportosan indulnak el turistákat fosztogatni, illetve olyan gépkocsikat keresgélnek, amelyekben elfelejtették bekapcsolni a riasztót. Az épület előtt csak a főnökök és azok limuzinjai maradnak.

A csapat vezetője a krajovai Dorel Spoitoru, aki több társával együtt igazgatja a telepet. Kétnaponta Mannix, a főnök jobbkeze, kikapcsolja a villanyt, és minden családtól 10 eurót szed be. A főnökök rádió adó-vevőkön keresztül tartják a kapcsolatot a „terepen dolgozókkal”. A múlt csütörtökön este például kihagytak egy nagy fogást, egy Fiat Punto-t, mivel a két tolvaj, aki ellopta az autót, kicsúszott az úttestről, és nekiütköztek az ott parkoló gépkocsiknak. A tolvajok sikeresen tűntek el a cigány-telepen, ahova a rendőrök félnek bemenni.

A lakók eddig mindig megszabadultak a razziáktól. Ahányszor a csendőrök erőszakkal be akartak hatolni, a romák felmásztak a tetőre, és azzal fenyegették meg őket – kezükben égő fáklyákkal –, hogy felgyújtják a gyerekeiket. A benzinnel leöntött gyerekek azonban csak ronggyal kitömött ruhadarabok voltak. Hogy végleg megszabaduljanak a polgárőröktől, a cigányok két hónapja lezárták az egyik szomszédos utcát. Ezekkel a trükkökkel sikerült több tucat telep-lakónak megúsznia a kiutasítást.

„Itt mindenki a saját rokonságával és falujával tart”

– magyarázza Tabinel, a Maggiore temető melletti szeméttelep roma-kolóniájának vezetője. Tabinel most épp „szabadságon” van, mert az olaszok is úgymond vakációznak, és ilyenkor gyenge a termelés. A szemétgödörnél több mint 500 roma lakik. „Amikor megjelennek a csendőrök és a nyomozók, hogy lerombolják a házainkat, felveszem a gázpalackot, megengedem, és megfenyegetem őket, hogy mindjárt felgyújtom magam: ettől mindig megijednek” – meséli Tabinel, aki 31 éves, ebből 4-et a romániai börtönökben töltött.

Statisztika
Öt emigránsból egy Romániából érkezik Olaszországba. Az olasz hatóságok statisztikái alapján 91.583 romániai tartózkodik legálisan az ország területén. A törvénytelen román állampolgárok száma az olasz hatóság szerint felbecsülhetetlen, több százezerre tehető, és napról napra nő.



Két éve került Olaszországba egy cigányokkal zsúfolt teherautón, papírok nélkül a nagylaki határátkelőn. Itáliában áruházi pénzváltási-trükkökkel kezdett, majd átnyergelt az autós-bizniszbe. A Maggiore temetői szeméttelepen mindenkinek a legújabb típusú gépkocsija van, holott a patkányokkal együtt a földön alszanak. „Azért élünk most egy kicsit szerényebben, hogy majd Romániában jól menjen a sorunk – állítja Tabinel, -- öt év múlva innen mindenki legalább 2-3 milliárdnyi lejjel a zsebében tér haza.”

Ha nincs munka a szeméttelepen,

akkor a temetői csapat rablónak áll, leütik az áldozatot és elveszik a pénzét. Akinek nincs elég mersze embereket kirabolni, vagy kocsikat lopni, az koldusnak áll. A város összes útkereszteződése bizonyos cigányok tulajdona, akik az autók ablakainál próbálnak meg pénzt kikönyörögni a helyiektől. A milánói Román Ortodox Egyház közössége azt meséli, hogy a cigányok között idegen, fehér bőrű gyermekek is koldulnak. Amikor a rendőrség nyomozni kezdett ezügyben, ezek a gyermekek nyomtalanul eltűntek az útkereszteződésekből.

A romák leleményességét dicséri, hogy amikor elkapják őket más neveket mondanak be, hogy még visszatérhessenek Olaszországba. Legtöbbször a román uralkodók nevét használják, Stefan cel Mare-nak, Mihai Viteazul-nak és Mircea cel Batrin-nek jelentik be magukat, másokat Amza Pellea-nak vagy Iancu Jianu-nak hívnak.