_Tsaba_ Creative Commons License 2003.09.07 0 0 68
Vadász Urak,

Mikor a derék vadász felemeli a puskáját, hogy lelője a kutyát, akkor mennyire mérlegel? A következőkre gondolok:
Nekem egy Beagle kutyám van és gyakran sétálok vele erdőben. Előfordult már párszor, hogy egy őz után eredt. Ha ezt a vadász látja, szó nélkül lelövi? Azért kérdezem, mert lássuk be egy 15kg-os kiskutyának esélye sincs elkapni egy őzet. Rajta virít a sárga nyakörve, ápolt kutyus, egyértelmű, hogy nem egy dúvad, csak elcsatangolt a gazdájától.

Egyébként nekem a következő a véleményem a témáról:

Tökéletesen elfogadom a vadászok álláspontját, ami a hatályos törvényekre alapul.
De! a jogszabályokat mélyen elítélem. Miért rendelik ilyen mértékben alá, a vadászok szórakozásának az erdőben sétálók, vagy ne adj isten kutyások szórakozását. Miért van joga egy vadásznak, aki ugyan úgy csak vendég az erdőben mint én, hogy megmondja mit csináljak, hogy fenyegesse fegyverével az én tulajdnom (randa szó a kutyára de igaz) épségét. Miért kap rendőrszerepet egy magánember, aki letett egy nyamvatt vadászvizsgát, amit bárki megkaphat?

Ez olyan, mintha zsebemmel a horgászengedélyemmel, ülnék a parton és pecáznék, majd odamennék a nem messsze strandolókhoz és elküldeném őket a fenébe, mert zavarják a halakat, rontják a fogásomat! Hiszen én fizettem az engedélyért, meg vizsgáztam, hogy jönnek ők ahhoz, hogy elrontsák a szórakozásom?! De könyörgöm, ez miért adna nekem több jogot? Miért érnék én és az érdekeim többet mint a strandolóké?

Ha a kutyám vagy én megzavarom a vadászt, aki hetek óta készül kilőni azt a bakot....hát bocs van ilyen, én sem pattogok, ha a vadászok a lövöldözésükkel tönkreteszik a hetek óta tervezett hétvégi kirándulásom! Élni és élni hagyni. Mi ad neki több jogot a fegyverén kívül? Zárják le a túristautakat, ott ahol vadászt folyik! Így elkerülhetőek a félreértések, nem kerül véletlenül sem cső elé a gazdi kutyusa, és én sem zavarom meg az Urak mulatságát!

üdv
Tsaba