ohiki
2003.09.04
|
|
0 0
29
|
Üdv mindenkinek!
Régen tanultam a vadászatot, lehet hogy már sokminden változott is, de ami a fontos:
Lakotterület határától /szélső ház/ 500m-en kívül lehet csak lőfegyvert elsütni. Dúvadnak az a kutya minősül, amelyik szabadon, gazdátlanul, minden jelzés nélkül /nyakőrv, póráz / csatangol a vadászterületen. Ha valaki vadász akar lenni, akkor több vizsgát kell tenni és manapság már vastag pénztárca is kelletik. Ha jól tévedek van fegyverismeret, állattan, vadászati jog. Bár én vadgazdálkodást tanultam és nem sportvadászatot és a mai napig nem vadásztam egy percet sem, ezekre emlékszem.
Nekünk úgy magyarázták hogy egy több napja kóborló és esetleg vadakon élő ebet fel lehet ismerni, ami igaz is. Tehát ha ápolt kutyát látunk, először arról kell megbizonyosodni hogy hol a gazdi és nem durr belepuffantunk. A gazditól ha jól tudom 50 m-re eltávolodhat a kutya, de akkor is a kézben kell lenni a póráznak.
Agár sehogy nem lehet vadászterületen, vadászkutyánál pedig feltételezni kell hogy vadászatról megszökött, esetleg ő is gazdival van.
Sajnos sokan mert fegyver van náluk, rögtön elkezdenek keménykedni. szerintem ha valaki idegen helyen jár, jobb ha szól több embernek is hogy szeretne sétálni a kutyával, nem problémás-e a dolog. Nekem még soha senki nem problémázott, pedig sokszor egy falka szalad mellettem. Már messziről látják hogy mi vagyunk. Más a helyzet az őstermelőkkel, akik rettenetesen féltik a lucernájukat és a napraforgójukat. |
|