mAlter Creative Commons License 2003.09.04 0 0 365
Mi a Queen Tourssal voltunk két hete Kairó(1)-Hurghada(5)-Kairó(1) úton. Hurghadában a Desert Rose nevü 5* hotelben voltunk. A szervezés teljesen rendben volt, leszámítva, hogy a repülö-indulások a leglehetetlenebb idöpontokban voltak, és órákat töltöttünk tranzitokban. (Pl. Kairóban 3 órával az indulás elött kell becsekkolni. A repülök persze mindig késve indultak el.) Kairóban magyar és helyi idegenvezetönk is volt, aki amúgy történelemprofesszor, és igazi beleéléssel vezetett minket. Piramisok, Szfinx, Ebéd, Papirusz-múzeum, Kairó múzeum volt a program az elsö nap. Este repülés Hurghadába.

A Desert Rose teljesen korrekt hotel, nálunk 3-4 csillagot érdemelne. Olyan 20 km-re van a belvárostól. Láttuk a Makabi Beach-et is, és az sokkal attraktívabb volt, ugyanakkor jóval messzebb is volt a belvárostól. Szerintem az nem nagy baj, ha távol van. Hurghada belvárosa amúgy sem kihagyhatatlan, a bazár is drágább mint a Kairói vagy a Luxori. És feltételezem a tenger is érintetlenebb a várostól távolabb. 80-120 Ft körüli pénzért pedig bárhonnan bevisznek. A tenger gyönyörü - mindenkinek ajánlom, hogy vigyen könnyübúvár szerkót (ld. www.divex.hu), vagy legalább fizessen be a Giftun túrúra (24$). Leégésre bizton számíthattok. A korallokhoz és egyéb állatokhoz nyúlni szigorúan tilos! Komolyan. Nálunk többen is próbáltak elhozni egy darabot, de egyrészt a hajóról visszadobáltatták velük, másrészt ronda, múlni nem akaró börgyulladásokkal fizettek érte. Egyébként ha letörtök egy részt egy korallból az egész korall elpusztulhat.

Voltunk Luxorban is - helyi utazási irodánál fizetett be minket a helyi idvez., mert a magyaroktól csak mi jelentkeztünk. (65$) Luxorban rettenetesen meleg volt - 45 fok árnyékban. Csak úgy lehet kibírni, hogy az emberek árnyékról árnyékra szaladgáltak :)). Kötelezö tartozék egy palack víz. Az idegenvezetönk annyira érthetetlenül és össze-vissza beszélt angolul, hogy az orosz és a német idegenvezetöt jobban értettük, pedig alig beszélünk ezeken a nyelveken. Luxorban a Karnaki templom, Királyok völgye, köfaragó bolt, Banánsziget volt a program. Szerintem megéri a dolog. Ebben a döglesztö melegben úgyis elég 1-2 napot a parton tölteni, hogy az ember szénné égjen.

Voltunk még a "dzsip-szafarin" a beduinoknál. Volt egy olyan érzésem, hogy ez amolyan szuvenyír tábor megélhetési beduinokkal, de érdekes volt. Tevegeltünk, megnéztük a beduinok kútját, megnéztük a naplementét, vacsoráztunk, majd jött a "beduin diszkó" :)).

Visszafelé úton Kairóban még a Kopt negyed, egypár mecset, és a kihagyhatatlan Bazár került sorra.

Szép volt, kár hogy csak egy hétre mentünk.