actionman Creative Commons License 2003.09.04 0 0 74
egyrészt azt mondod – nem a vallásokon és vallási felekezeteken van a hangsúly

Igen.

hanem Istenen – másrészt azt mondod - üdvözülni kizárólag csak Jézus Krisztuson keresztül lehet

Kizarolag.

akiknek van (valamilyen nevű) Istene, de nincs Jézusa – és én megint azt kérdem – akkor azok nem kerülnek Istenhez?

Ha nem kovetik Jezust, akkor imho nem. De ez csak az en velemenyem. Ott van pl. az iszlam. Ok is (alapjaban veve) egyistenhivok (monotesitak), es az csak reszletkerdes, hogy ok Allahnak hivjak. De ez az Allah teljesen mas, mint Isten. Ezert nem alaptalan az az allitas, hogy oket megtevesztette a satan.

akit Jézus vezet, az előtt nyitva Isten kapuja, akit nem Jézus vezet, az előtt zárva....

Pedig ez a helyzet, mert Jezus az ajto.

Akkor ezzel azt mondod, hogy a Mennyei Atyához kizárólag csak a keresztények jutnak.

Nem! Ill. nem egeszen. Mert ki a keresztyen? Aki Jezust koveti. De kire mondjak azt, hogy keresztyen? Akit megkereszteltek. A ketto pedig, mint Mako Jeruzsalemtol. Egyebkent ismered a vontatohalo peldazatat, amely szerint ebben az idoben mindenfele ember kerul az egyhaz hatosugaraba (ertsd: formailag keresztyenek), de egy reszuk jo gyumolcsot terem, mas reszuk csak bogancsot. Egyik reszuk udvozulni fog, masik reszuk nem.

Szoval az udvozules feltetele nem az, hogy valaki formailag keresztyen legyen, hanem az, hogy higgyen Jezusban. A nagy kerdes az, hogy hogyan hihet valaki Jezusban, ha meg sosem hallott rola? Ezert kell az evangeliumot terjeszteni.

Vagy ezt még megtoldod Kálvin szavaival – csak a kiválasztottak.

Igy van. Mar Augustinus is 'rajott' a predestinacio tanara. Pal a Romai levelben is beszel arrol (es tudom, hogy emberi esszel nehez elfogadni, es az emberben csak rettegest ebreszt), hogy Isten egyes embereket tisztessegre, masokat becstelensegre teremtett. Megjegyzem, azert nem ilyen egyszeru az eleve elrendeles tana, es Kalvin is inkabb a pozitiv oldalat hangsulyozta.

Kálvin gondolom nem volt jehovista, mert akkor mindjárt így írta volna – csak a 144.000.

Nem :-) Egyebkent a 144.000 imho egy szimbolikus szam.

ez az elragadtatás is csak a keresztényekre vonatkozik....

En inkabb ugy mondanam, hogy akik Istennel jarnak, ahogy pl. 1Moz-ben olvashatsz Enok elragadtatasarol.

Ilyen megvilágításban akkor Isten (is) egy kirekesztő Isten.

Ez nem jo megfogalmazas. Mert Isten hivo szava mindenkinek szol, de nem felel ra mindenki. Meg aztan, ha Isten mindenkit a halalban hagyna (mert az Isten nelkuli eletet halalnak nevezi a Biblia; es igy lehet, hogy egy 70 eves ember valojaban csak 5 evet elt), akkor sem lehetne senkinek egy rossz szava sem, mert csak azt kapnanak, amit erdemelnenk. Csak orulhetunk, hogy Isten nem rajtunk szemlelteti, hogy ezt erdemled ember, orulj, hogy ettol megmentettelek.

Szoval, en a 'kirekeszto' jelzo helyett inkabb azt mondanam, hogy Isten a gyehennara szant bunosok peldajaval is erositi oveit. Persze ez is csak szigoruan imho.

nem a felekezet számít, hanem egyedül csak Isten,

Igaz.

akkor meg Jézus nélkül is oda kell hogy találjunk Istenhez – hisz te is mondod – millió felekezet van, és nem minden felekezetnek

Egy meresz kepletet mutatok neked: Jezus=Isten. Ha keresztyen felekezetrol beszelsz, akkor az egyes felekezetek eltero tanitasai ellenere is elmondhatom, hogy az alapokban (=Jezus) megegyeznek. Es ez az, ami igazan szamit.

nem minden embernek van Jézusa

Nem mindenkinek.

de minden hívő embernek van (valamilyen nevű) Istene.

Es ez a 'valamilyen nevu isten' nem eleg, ha az nem az egyetlen elo es igaz Isten.

Ezek után akkor esetleg így lehetne inkább mondani, pontosítani – KERESZTÉNY ember csak Jézuson keresztül jut Istenhez, a nem keresztény ember viszont valamilyen más módon, más úton.

Nem. Isten csak 1 van. Mondhatjuk mi Istennek, az angolok God-nak, a nemetek Gott-nak, megint masok Jehovanak, nem ez a lenyeg, amig ugyanarrol a szemelyrol beszelunk. Hozza pedig csak Jezuson at vezet az ut.

Ha az xy bennszulott afrikai torzs Z szellemerol beszelunk, vagy a hinduk Sivajarol, Brahmajarol, netan a buddhistak Buddhajarol, stb. akkor hozzajuk vezethet mas ut, nem vitas, de az biztos, hogy a vegiteletnel oket az nem fogja megtartani.

ActionMan

Előzmény: kiring (73)