Anzika Creative Commons License 2003.09.02 0 0 17
Egyre többször olvasom a tenyésztő, szaporító felosztást.
Tenyésztő az, akinek szuka kutyája van. Tenyésztő az, aki meg tudja nyerni a kiállítást. Az tudja megnyerni, akinek kapcsolatai vannak.
Az a sok "szar" kutya, ami a szaporítóknál van, az mind neves tenyésztőktől származnak.
A TV-ben nézem a kutyás műsorokat. Tenyészeteket mutatnak be, gondolom fizetnek érte, hogy műsorba kerüljenek. Mindegyik a szaporítókat szidja.
Én egy fajtáról tudom megmondani, melyik kutya jó, de azt látom, hogy a tenyészet minden kutyája más, közben mind champion.
A kitűnő kutya klasszist képvisel fajtáján belül. A standard egyértelműen mindent szabályoz. Ebből következik, hogy champion kutyáknak olyannak kell lenniük, mint az egypetéjű ikreknek (küllemükben).
Annak, akinek egy kis érzéke van, az látja, hogy a bemutatott 10 kutyából 9 nem lehet CH, mert minden kutya más és mégis mind győztes.
Nem kell érteni az adott fajtához, de azt látom, hogy ha az egyik CH, akkor a másik nem lehet az.
A tenyésztés hobbi, elhivatottság, sokba kerül stb. Mindig erre hivatkoznak: a szuka tartása, alom felnevelése, orvos stb. De a tenyészetben levő kanokról mindig elfeledkeznek. E pár kan fedezi az ország összes szukáját. Tenyésztő még rossz kant nem tudott venni. Ezért, amikor különböző városokban csavargok, akkor idegen kutyáról meg tudom mondani, melyik neves tenyésztőtől van ill. melyik kutya az apja. Ez a nagy probléma tenyésztők ! A saját kutyáitokat megnyeretitek, a hibákat örökíttitek. ha a ringben a világ legszebb kutyája bent van, az max. kitűnő kettő lehet, mert a tenyésztőé az első.
Lehet, hogy el is hiszitek, a ti kutyáitok a legszebbek, ez még meg is bocsátható, de ha tudjátok, hogy szar kutyát nyerettek meg, az már aljasság.
A kutyáitokat, ha idegenek vinnék be a kiállításra, már a portás nem engedné be jelentős hányadát.
Kiállításra úgy mentek, hogy előtte felosztjátok, melyik kutyát, milyen osztályban indítjátok, nehogy fedjétek egymást. Legközelebb cseréltek.
Tibbe ! Nem Neked szól a kirohanás, nem ismerlek, nem tudom megítélni a kutyáid minőségét, de Te is ugyanazt a sablon tenyésztői dumát nyomatod (ráfizetés, hivatás stb.).
Voltam egy-két kiállításon, vannak tapasztalataim. A bírák között igen sok van olyan, aki ha akarom se tudná eldönteni, melyik a jó kutya.
Ahogy van rossz lakatos, orvos, stb. úgy nagyon sok rossz bíró is.
Kevés jó bíró van, de azok is ki vannak szolgáltatva, meg kell nyeretnie a tenyésztő kutyáját, hiszen legközelebb az ő kutyáját fogja bírálni. (vica-versa)
És áldozat ide, ráfizetés oda, elhivatottság amoda, nem lesz a kutyából bevétel, nem lesz külföldi meghívás, nem fizeti ki senki az úton megivott kávét, a szállodát, benzinpénzt. (Egy autóval jönnek öten, de ötször fizettetik ki.)
Van még egy tipikus kiszólás előbbre: "hiszen nagyon jó a kutyád." Örülj neki m-anna! Tibbe ezt annak ellenére mondja, hogy tudja, ezzel minősítéssel a kutya tenyésztési szempontból értéktelen. Hol a tenyésztői garancia ? "Én drágán, de jó (kitűnő) kutyát adok." a hvatkozási alap. Ilyen tenyészértékű kant szaporítótól is lehet venni. Ha meg, nem tudja a tenyésztő ezt biztosítani, akkor ne mocskoljon másikat. Ha valaki csak az olcsóbb törzskönyvezett kutyát tudja megvenni, hadd vegye. Ne legyen keverék kutya tartására kényszerítve.