Belső-Somogy
(Zalakomár – Kaposmérő)
A túrát megelőzően jártam már Belső-Somogyban (Somogyvár, Somogyvámos, Buzsák) kocsival, de gyalog más. És a táj is más a túra útvonalán. Különösen a 2. nap sikeredett emlékezetesre. Hatalmas és csodás erdők. Lesznek részletek is.
A távolság közel 70 kilométer (30-40 bontásban). Az első nap bőrig áztam, de tegnap megkegyelmezett az időjárás-felelős. Sikeresen eljutottam a Zselic kapujáig.
Igyekeztem alaposan felkészülni, különösen az atlasz szerzőjének finom megjegyzései keltették fel figyelmemet. („Az út egy árokban folytatódik, amely nyáron valószínűleg járhatatlan az embernél magasabb csalán és gaz miatt”. … „Azt tudjuk ajánlani a turistatársadalomnak, hogy a Kisvid és a Nagyszakácsi közötti szakaszt lehetőleg tél végén tegyék meg, hogy a gazt, a csalánt és a szúnyogokat megússzák.”)
Somogysárd és Kaposmérő között is említ az atlasz egy szakaszt („…utat, ösvényt itt sem lehet felfedezni…”), mely felkeltette érdeklődésemet.
:o)
Most, hogy már a valóságot is ismerem, csak annyit tudok hozzátenni, megszállottaknak ugyanez esőben, ill. 2 napos eső után igazi csemege. Nem lehetetlen, de embert próbáló.
Az eddigi hagyománnyal szakítva írok részletes beszámolót is, szeretném ui. meggyőzni a turistatársadalmat, hogy érdemes vegetációs időben felkeresni a vidéket. Igaz, a szúnyogok hatását nem tudtam megtapasztalni, mert a sok nedvességnek volt egy kellemes hatása is, szúnyogok nem voltak.
Végül egy apróság. Eljutottam a táv feléig, 277 kilométert tettem meg 5 nekirugaszkodással. Egy 3 napos, két 2 napos és két 1 napos túra volt eddig.