NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.30 0 0 42
Na és akkor meg mi a bajot a szkeptikusokkal?

Mi is?

Ez egy érdekes kérdés!
1.Ugye vannak olyanok, hogy szkeptikusok. Nem olyan emberek, akik mondjuk szkeptikusan állnak az UFO kérdéshez, hanem úgy általában "szkeptikusok". A szkeptikus ezáltal mindenhez ért, amivel szemben ő vagy a szervezete szkepticizmusát fejezi ki. Nem lényeges, hogy egy-egy kutató 20-30 évet töltött el egy jelenség vizsgálatával, ő mint szkeptikus mindegyikről eldöntheti, hogy (szerinte) mekkora barmok.
Van mondjuk egy UFO kutató szervezet, akik rendelkeznek kb 2 tonna anyaggal, szemtanu beszámolók, hipnózis ülés jegyzőkönyvek, labor vizsgálatok, mi egymás. Erre szerveznek egy vita műsort, ahol a szkeptikus előadja, hogy nem lehet fénysebességnél gyorsabban haladni, vagy is ez az egész kérdéskör, hülyeség. Mit lehet ilyenkor mondani? Még ha legalább C. G. Jung álláspontját, mint modjuk tudományos álláspontot fogadná el.

2. Vannak ugye a "hiéna" típusú, feltűnési viszketegségben szenvedő szkeptikusok, akik abból élnek, hogy rászállnak egy többé kevésbé ismert kutatóra és azt cikizik. Ezt most tovább nem is részletezném.

3. Szerintem több téma esetén ezek a szkeptikusok hátráltatják annak komolyabb tudományos vizsgálatát. Pl reinkarnációs hipnózis. Mondjuk ezt néhány helyen még csak megtűrik, mint természetgyógyászos, nyúédzs hülyeséget -ha már nem tudnak a pacienssel mit kezdeni az agyasok, legalább elfoglalja magát az előző életeivel-, de nem igazán hiszem, hogy komoly tudományos kutatás folyna ez ügyben.

4. Egy jó szkeptikus szerintem legalább annyira ismer egy(!!!) adott jelenséget, mint annak kutatója. A vitatott kérdést elképzelhetőnek tartja, de nem valószínűnek, legalább is egy adott esetben nem. Hogy lehet valamiről vitatkozni, amit a. letagadok, hogy létezhet b. épp ezért nem is ismerem a kérdéskört -ami nincs azt nem lehet és nem is kell ismernem, nem igaz?

5. Ez egy eleve destruktív álláspont. Nem állítok valamit, nem létrehozok valamit, amit meg akarok mással osztani, hanem minden erőmmel azon vagyok, hogy mások boldogulását megakadályozzam? Milyen alapon? Miért zavar az egyeseket, ha valaki máshogy gondolkodik?

Előzmény: ogmios (41)