vwallache Creative Commons License 2003.08.30 0 0 6
Az albetétesítésnél elsősorban a tárasházaknál találkozhatsz. Maga az épület az egy bizonyos helyrajziszámon van, azonban előfordulhat, hogy az épületen belül, akár 100 lakás is van. Nos, ezeknek a lakásoknak adnak egy-egy albetétet, amely végül is a vevő nevéhez kötődik.
Ebből a legutóbbi időkig igen-igen sok probléma adódhat. Ugyanis albetétesíteni - legjobb tudomásom szerint - csupán a társasházi alapító okirat létrejötte után lehet, amelyben tisztázzák a tulajdoni hányadokat.
Sok helyen a beköltözés mámorában elfelejtik megcsinálni ezt az okiratot, a problémák akkor kezdődnek, amikor valaki egy-két-három év múlva el akarja adni a lakását, a vevő kikéri a tulajdoni lapot és döbbenten látják, hogy nincs albetétesítve.
Ha a vevő készpénzes, akkor a jóindulatán múlik, hogy megveszi-e az ingatlant (mindenesetre ez egy olyan tényező, melynek okán a foglaló visszajár). Ha hitel van a pályán, akkor reménytelenné teszi a helyzetet, mivel a bankok mereven elzárkóznak a "nem tisztázott jogi helyzetre" való hivatkozással. És legyünk őszinték, kivételesen még igazuk is van.
Előzmény: Törölt nick (5)