NEXUS7 Creative Commons License 2003.08.28 0 0 31
Kedves Tízen Túliak Társasága!

Szerintem amit ti most elkövettek az a tudomány kiherélése a TUDOMÁNY nevében. Ez utóbbi (a nagy betűs)azért sajna csak a ti fejetekben létezik. Valójában egyszer van egy tudományos módszer, ami szerencsére az esetek nagy részében valami fajta elfogadható erdményre vezet.
Aztán vannak a kutatók akik többé kevésbé következetesen alkalmazzák az előbb említett tudományos módszert és közben mindenféle, általában egymás nézetének ellentmondó gondolatok jutnak az eszükbe. (amin aztán jól össze is vesznek)
Aztán van egy szervezet, aminek a legfontosabb feladata a kutatási pénzek elosztása. (Végső soron a Nobel-díj is valami ilyesmiről szól nem igaz? Nem csak kakasos nyalókát adnak az ünnepségen az ember kezébe, hanem némi zsozsót is, és gondolom alapvetően nem azt várják el a delikvenstől, hogy porséra meg kurvákra költse)

És aztán itt van az oktatási "rendszer", ami olyan mint a foci, mert ugye mindenki jókat dumcsizik róla, de igazából senki nem ért hozzá. Abban viszont talán egyet érthetünk, hogy a tudományhoz ez utóbbinak van a legkevesebb köze a felsoroltak közül.

De had térjek vissza az első mondatra. Miért is gondolom így?
A tudomány (kisbetűvel) sokkal kevésbé egységes, mint ahogy azt sokan megpróbálják elhitetni.
És ez így helyes! Az a lényeg, hogy sok embernek legyen érdekes újszerű sokak által el nem fogadható gondolata. Ezek közül aztán ahogy a lehető legkövetkezetesebben elvégezzük a szükséges kísérleteket egy kettő szépen fenn akad a szitán, a többi pedig szép lassan(ahogy ugye hirdetőik eltávoznak e siralomvölgyből) a feledés homályába vész.
Ez a rendje ennek. Nincs itt semmi világmegváltás, nincs itt semmi forradalom!

Viszont az a törekvés, hogy nyakló nélkül rátámadunk az olyanokra akik kicsit(?) másképp gondolkodnak megfosztja az emberi gondolkodást és a tudományt a legfontosabb éltető elemétől a kreativitástól és a fantáziától, beszűkiti a gondolkodást az embereket pedig arra készteti hogy a megmerevedő frontvonalon vagy ide vagy oda álljanak.

Dícséretes dolog következetesség a szőrszálhasogató precízség, csak éppen sehova nem vezet azoknál a dolgoknál amiket még nem ismerünk, mert nincs olyan logika ami érvényes lenne, hiszen most találjuk ki.
Javaslom kicsit szálljon mindenki magába és csak képzelje el azt hogy száz év múlva milyen bigott bugris disznóknak fogunk mindannyian számítani.

Egyesek számára bizonyára rosszul esik, hogy az utókor pont azokat fogja kitűntetni figyelmével akik "mertek nagyot álmodni" (de nem úgy...:).