csapó Creative Commons License 2003.08.28 0 0 59
Hát, meglehetősen nagy a homály a horvát-magyar viszonyban. Beleolvastam néhány könyvbe, de alig találtam valamit. A horvátok is nagyvonalúan, egy két mondattal átlépik a 48-as időszakot, majdnem többet találni a nyakkendő eredetéről (a kravátli valamelyik horvát lovasalakulat viseletéhez tartozott eredetileg). Azt is most tudtam meg, hogy a horvát trikolor is 1848-as, Horvátország piros-fehér és Szlavónia kék-fehér színeinek egyesítésével alkották (mint a brit lobogót - teszem hozzá én).
Ami itt lejátszódott, az a hogyan csináljunk a potenciális szövetségesből egy pillanat alatt ellenséget. A 30 pontnak csak a kivonatát találtam, ez semmiben nem tér el a pesti 12 ponttól, de amit természetesnek talált a pozsonyi országgyűlés magyar viszonylatban, azt elszakadási törekvésnek nyilvánították a horvátoknál. Ez pedig a nemzeti önrendelkezés, a tartománygyűlés helyett népképviselet (parlament), önálló pézügy, hadügy, stb. Ezekből az áprilisi törvények csak a latin helyett a horvát nyelv használatát engedték meg. Ahorvátok meg sértődötten hazamentek és tovább bővítették a követelések körét. Igényt tartottak Szerém, Pozsega és Verőce vármegyére, a Határőrvidékre és Dalmáciára. Az irányítást átvette az időközben bánná kinevezett, odahaza rendkívül népszerű Jellasics. Jellasics közismert volt a magyarellenességéről (Péterváradon született 1801-ben), ezért a horvátok bíztak benne, hogy megvalósulnak az álmaik. Április 25-én hozott rendeletében megtiltott minden kapcsolatot a magyar kormánnyal és kimondta az elszakadást. Erre Kossuth javaslatára Zágráb megye élére kineveztek egy magyarbarát horvátot főispánnak, ami újabb olaj volt a tűzre. Innentől már csak a rossz és a mégrosszabb lépések között lehetett választani.
Ennél sokkal kevesebbért sikerült fellázítani a szerbeket. Az ő petíciójukat mai szóval kulturális autonómia kérésnek lehet mondani (egyházi-, iskola-, nyelvhasználati ügyek), de Kossuth az egységes politikai nemzetre hivatkozással elutasította. (Kossuth legalább később okult belőle, ld. Dunai Konföderáció terve). A szerbek is hazamentek, a következmény pedig Szenttamás, Fehértemplom, stb.