yerico4 Creative Commons License 2003.08.27 0 0 129
Az F-117A sohasem volna képes manőverező légiharcra, egyszerűen túl lomha. Nem is erre tervezték. Az a feladata, hogy az ellenséges radarok nehezen észleljék, csak akkor, amikor már azok a fegyvereinek a hatósugarán belül vannak, és remélhetőleg már útban van feléjük egy-egy rakéta. Ha már látható, akkor szinte bármilyen fegyverrel lelőhető, de ez az amerikai katonai doktrína szerint nem fordulhat elő - mármint hogy élő ellen láthasson saját szemével egy támadó F-117-et.
Az amcsik hibáztak, mert a gépeket minden nap másik útvonalon kellett volna küldeniük, hogy ne tudjanak a szerbek légvédelmet telepíteni a várható útvonalukra. Nem ezt tették, másnap ugyanazon az útvonalon repült, a szerbek meg felkészültek.
Azonkívül a pilóta alacsonyra ereszkedett, bízva a szerencséjében, mert felhős volt a terület. Így pont beleesett a telepített légvédelem zónájába, a szerb katona meglátta, becélozta, lelőtte, a vadászbombázó szinte iskolacélt repült neki, nem manőverezett, nem is észlelt semmit sem.
Előzmény: lieutenant30 (126)