wice Creative Commons License 2003.08.26 0 0 4
szerintem felreertetted a cikket, v el se olvastad, abszolut semmi koze a ballisztikus elmelethez. nem azt allitja, h v sebesseggel mozgo forrasbol a feny c+v abszolut sebesseggel lep ki a mozgas iranyaban, es c-v-vel a mozgassal ellentetes iranyban. szerinte elore es hatra ugyanugy c-vel lep ki (a mozgo testhez kepest relative c-v a haladas iranyaban, c+v azzal ellentetesen), a mozgasra merolegesen viszont alacsonyabb sebesseggel (a mozgo testhez kepest (c2-v2)/c = c(1 - c2-v2)). ez nagyjabol a klasszikus eter-elmelet, de nem gombalaku (a mozgo testre merolegesen es ahhoz relative c*sqrt(1 - c2-v2)), hanem ellipszoid hullamfronttal, h passzoljon a michelson-morley kiserlet meresi eredmenyeihez.

ez az egesz persze elegge ugy nez ki, mint az eterelmelet ketsegbeesett vedelmezese a mm kiserlethez igazitott szamitasokkal, es persze lehet teljesen legbolkapott. mindenesetre az altalad serobol bealazott http://www.norbertfeist.de/ oldalon egy masik csavo (norbert feist) azt allitja, h elvegezte a hang sebessegenek mereset a meres iranyara merolegesen mozgo forrasbol, es pont az ellipszoid hullamfront altal feltetelezett sebesseget kapta. sajnos a kiserletet reszletesen kifejto cikkeket nemetul mellekelte, de szerintem nagyjabol vilagos, mit allit. plusz az egyik cikkben mellekel egy vicces kepet a kocsirol, aminek a tetejen ott a meromuszer. ami persze nem jelenti, h a kiserletet tenylegesen el is vegezte, es a diagramok, amiket kozol, valodiak, de ez csak akkor derulne ki, ha vki megismetelne a kiserletet.

szal, ez most vagy az egyik leggondosabban elokeszitett mediahack, v telleg igazuk van. a magam reszerol nem vallalkozom a kiserlet ellenorzesere, mert nincs kedvem nagyobb osszeget kolteni egy kiserleti berendezesre. raadasul kocsim sincs.

Előzmény: mmormota (3)