alternative Creative Commons License 2003.08.25 0 0 93
Szerintem azt akartad kérdezni: miért teremtetett a világ? (ha nem bocs!)mert momentán erre van válasz: Hogy legyen helyünk, ahol élhetünk. Ennek a folyománya a lényegi kérdés: mi a fenéért vagyunk itt?
Tudod a puebló 'raison d'étre' életének értelme, az hogy szentül hisznek abban, hogy nekik kell Atyjukat...a Napot, minden nap átsegítani az égen.
Mikor ez eszembe jut, mindig irigyelem a puebló indiánokat mert ennyire világos előttük a létük értelme. Aztán elkeserít az, hogy nekem - mint nem pueblónak - mennyivel nehezebb, mert bonyolult világunk nem engedi meg az egyszerü és kézenfekvő válaszokat. Ki lehet nevetni a oueblót, és ő is nevetzet a nagy fehéren, de vajon ki nevethet felszabadultabban? Itt európában állandóan keresgéljük az a mitoszt (a számtalan között) ami a legnagyobb kérdésre választ adhatna, bár megmondom őszintén, ahogy éveim telnek egyre reménytelenebbnek látom, hogy kellő számú egyed találja meg a helyes választ.
Azt hiszem kevesen vagyunk. Ha hiszek abban, hogy a létem értelme az, hogy egy követ reggel a szobám jobb sarkából a balba tegyek, este pedig vigyem a korábbi helyére, akkor találhatok megnyugvást ha ezt meg is cselekszem.
Mostanság azonban más dolgokon is elmélkedem. Azt gondolom a teremtés befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges vagyok mint ember. Az emberiség a világ második teremtője. Az ember adja meg a világ objektív létét. pusztán csak azért, hogy a világ ne a sötétség mélységén, a nemlétben létezzen senki által nem nem hallva, nem látva, némán zabálva, ellve, megdögölve.
És az az ember vagyok, aki része annak az emberiségnek, melynek melynek tudata létrehozta az objektív létet és a világ értelmét. Én mint ember így találtam meg pótolhatatlan helyemet - az emberiséggel együtt - a lét nagy folyamában.
Talán lehet,primitívnek tünik egy nagynak és sorskérdésnek nevezett felvetésre ilyen egyszerü választ adni, és az eredménnyel beérni. De miért ágaskodjak, miért romboljak elméleteket, életérzéseket, csak azért hogy újjabbakat és bonyolultabbakat eszkábáljak össze. Miért tekinti vajon az emberiség olyan bonyolultnak a választ. Miért csak a bonyolultság magas foka, az aligérthetőség, elégiti ki?
Én jó puebló lennék. És hidd el a Nap is minden nap végigjárná az útját, mert hittel szolgálnám.
Előzmény: Hitet Lenke (89)