Starsky69 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 1059
Sziasztok,bár a virágporos és a pempős méz témához nem szóltatok hozzá, pedig mióta fogyasztom valami nagyon jól működik.
Egy-két cikk a mézről:
"Igen értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
Mint ismeretes, a méz csak addig teljes értékű tápanyag, amíg fel nem melegítik.
A méhpempő például javítja a szervezet ellenálló képességét szellemi és fizikai teljesítő képességet, az étvágyat és az emésztést. Fogyasztása ajánlott vérszegénység, gyomor-, és bélfekély, érelmeszesedés, klimax, asztma, memóriazavarok, és gyermekkori fejlődési rendellenességek esetén. A propolisz szintén erősíti az immunrendszert, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, gyulladás-, és vírusellenes szer. Ajánlott légúti és emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek kezelésére valamint bőrbetegségek esetén.
A virágport nem a méhek állítják elő, de a virágoknak ez az „alkatrésze” is jótékonyan hat szervezetünkre.
Ugyanis gyulladás csökkentő és növekedés serkentő anyagokat tartalmaz, emellett csökkenti a hajhullást és erősiti a látást."
Pedig nem vagyok méhész ;-)