BohoBP Creative Commons License 2003.08.23 0 0 115
Néhány dolog, amiről - szándékosan - megfeledkeznek a "döntéshozók":
A mai magyar tüzérek nagyon jól képzett csapat (az fújolja őket, aki még nem volt gyakorlaton, éles lövészeten).
Pár évvel ezelőtt jelen voltam egy ilyenen, tüzérfigyelő ponton.
A srácok 16,5 km-ről (!) 17 lövést adtak le éles 152 m-es tarackkal. Az első lövés után korrigálták a lőelemeket és minden találat 100x100 m-es területen belül volt. A célterületen szó szerint kő kövön nem maradt!

Sokan - a hozzá nem értők - azt hangsúlyozzák, hogy elavultak a technikáink. Szakmai szempontból ez egyszerűen hülyeség. Egy tarackon, vagy egy ágyún mi öregszik meg??????
Azok a tömítések, amelyek filléres dolgok!
A hadgyakorlatok csekély száma és a kiképzési módszek miatt az ágyúink és harckocsijaink csövéból legfeljebb átlagosan 100 lövést adtak le, ebből is a 10÷15 az eredeti gyári belövés.
A gyári élettartama ezeknek 5000 lövés!!!!
Magyarán ezek a fegyverek harcászati szempontból még vadi újak!
A másik áltatás az, hogy "összevonják", átköltöztetik az egyik alakulatot a másik helyre.
Miért?
Harcászati szempontból tök mindegy, hogy Magyarországon (400 km-es határtávolság) hol vannak diszponálva. Ma már a kommunikáció nem füstjelekkel történik! A parancsot max. 10s kapcsolási idővel ki lehet adni rádiótelelefonon, vagy vezetéskes telepfonon, faxon (belső riasztási rendszeren) is.
Az áttelepülés sok milliárdos kiadását inkább a katonák egyéni felszerelésének korszerűsítésére, a meglevő páncélozott járművek kommunikációs rendszerének fejlesztésére lehetne fordítani.

A hírek szerint a légvédelmieket Győrbe telepítik.
Kabaré. Miért nem Bécs alá. Az messzebb van az ország másik végétől.

Ezekkel kellen egyszer már elszámoltatni a döntéselőkészítőket, hiszen egy tollvonás sok milliárdba kerülhet, és ez nem lehet egyetlen tábornok döntési jogköre, mert mindez az adófizők pénzéből megy!
Sajnálatos az az elv , hogy amire most, vagy várhatóan a közeljövőben nincs szükség, azt meg kell szüntetni, mert felesleges.
Egy mérnök, vagy orvos az egyetemi jegyzeteit nem dobja ki, mert igaz, hogy épp a munkája során csak nagyon keveset kell forgatnia a tudás frissen tartásához, de nem tudja, nem tudhatja, mikor kerül olyan helyzetbe, hogy mégis elő kell venni. A semmit nem tudná elővenni!
A hadsereg akkor hatékony, ha olyan erőt demonstrál, amellyel az"ellenséggnek" számolnia kell! Nem kell használni, csak mutatni, hogy van (lásd Svájc, vagy a skandináv államok).

Házörző kutyát akkor nem kell tartani, ha már senkinek nincs kerítése, és csak akkor!