V Guerrieri Creative Commons License 2003.08.22 0 0 635
A Serie B sztrájkba lépett

NS, 2003-08-22

A B-liga klubjai harcot indítottak a szövetség ellen, amely szerdán úgy határozott, hogy – tíz nappal a bajnoki rajt előtt – 20-ról 24-re emeli a Serie B csapatainak a számát.
A húsz "eredeti” másodosztályú klubból tizenkilenc csütörtökön közös közleményt adott ki, amelyben jelzik, hogy "semmilyen sporteseményen nem veszünk részt, amíg ez a visszás helyzet meg nem oldódik”.
Az első ilyen sportesemény a hét végi Olasz Kupa-forduló lesz, és jelzi az érintettek határozottságát, hogy Bariban máris felfüggesztették a jegyárusítást az Ascoli elleni kupatalálkozóra, és ugyanígy cselekedett a Livorno is. (A húsz csapatból az egyetlen renitens a Como, amelynek Enrico Preziosi személyében ugyanaz a tulajdonosa, mint a Genoának, amely a négy "visszajuttatott” klub között van.)
Érdekes egyébként, hogy a négy "friss” B-ligás csapat közül nem mindegyiknek a háza táján ünnepelték felhőtlen örömmel a váratlan feljutást. A Fiorentina szurkolói például közönyösen fogadták a hírt, mint egy internetes szavazáson kinyilvánították, szívesebben vették volna, ha saját erőből kerülnek a másodosztályba.
Csütörtök késő délutáni hírek szerint Adriano Galliani ligaelnök péntekre Milánóba rendkívüli ligaülést hívott össze, amelynek a célja a kialakult helyzet megvitatása lesz. Sok B-ligás elnök szerint egyébként a profiliga nem képviselte megfelelően a Serie B-s csapatok érdekét a szövetségnél, így elképzelhető, hogy a liga kettéválik A- és B-osztályú csoportra.
Antonio Matarrese, a liga alelnöke még ennél is messzebb ment: "Teljes a káosz az olasz labdarúgásban, nehezen tudom elképzelni, hogy tíz nap múlva elinduljon a bajnokság. A liga képtelen ellenőrzése alatt tartani az eseményeket, ezért nincs értelme tovább léteznie.”
Este kaptuk a hírt, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság elfogadta a szövetség által kiírt 24 csapatos bajnokság tervezetét, mi több, a szövetség már el is készítette az új sorsolást.
Kérdés, lesz-e, aki játszik az egyes fordulókban…