alternative Creative Commons License 2003.08.20 0 0 34
A hit mint valamely kultusz, meghatároz bizonyos alapvető értékeket, valamint az ezeknek megfelelő cselekvéssorokat. A kultusz gyakorlása viszont kultúra. A kultuszhoz kapcsolódó ritus pedig a kultusz cselekvéssorok útján történő megújítása és megjelenítése. A kultúra a kultusz által meghatározott értékeket az életnek a kultusz által behatárolt tevékenységi területére terjeszti ki.
A kultúra fenntartja és megerősíti a kultuszt, és annak szerves részét képező ritust, egyúttal újabb és újabb kultusz igazságát alátámasztó eszméket, elméleteket, ideológiákat és tevékenységeket hoz létre a kultusz (mint fenn:hit) meghatározta fogalmi kereten belül. A civilizáció a ritus gyakorlásához és a kultúra fenntartásához szükséges tevékenységeket foglalja magába.
A civilizáció az egyén számára mind nagyobb fokú önkifejezésre és és önmegvalósitásra ad lehetőséget azáltal, hogy a kultusz(hit) gyakorlása közben a kúltúra expanziójával tágul a kultúrális mező. A kúltúra expanziója szükségszerű! A civilizáció egyre egyénibb tevékenységeket legalizál, és e tevékenységek közül azok amelyek szellemi értékhordozó jellegüknél fogva szorosan kapcsolhatók a kultuszhoz/hithez, beemelkededhetnek a kultúrába. A hit és kultúra fennmaradását és expanzióját a kultusz, kultúra és civilizáció elkülönitésének köszönheti.
A hit továbbá megtestesül a nemzetteremtő erőben és képességben is. Eddig szót nem ejtettem a vallásos hitről.
1. tehát a hit nem gyüjtőfogalom
2. a meghatározása: kultusz
3. a hit tehát: alkotó erő
4. célja, értelme és értéke a fentiekben rejlik
5. ha azt mondod hogy hit a hűségre gondolok először

Nos a fentieket elfogadod?

Előzmény: Paleokrites (31)