eo.sz Creative Commons License 2003.08.20 0 0 1
Szia!
Megvenni bármelyiket érdemes, a képminőségük lényegében azonos. A DV szabvány elég szigorú, elméletileg 500 soros bontást "enged" a képben, ami nagyon jónak mondható, különösen a VHS (ha jól emlékszem) 240 sorához képest. A felbontástól lesz a kép éles és részletgazdag.
De nem csak ettől jó a digitálisok képe, hanem az átlag analógoknál sokkal alacsonyabb zajszintjüktől. Nem akarom hosszú lére ereszteni a dolgot. A lényeg e két tulajdonságban van. Felbontás és zaj.
A harmadik előny az analóghoz képest az, hogy a szalagok fizikai kopása ellenére a képminőség lényegében nem romlik, azaz tovább bírja a felvételed. Az analóg az állásban is öregszik és zajosodik.
Nos, ezeket az előnyöket mind a két rendszerben élvezheted.
A Digitalis 8-as a Sony találmánya és arról szól, hogy a Hi8-at használók kegyeit kereste ezzel az ötlettel, ugyanis ez a gép Hi8-as fizikai méretű kazettát használ, és képes lejátszani is az analóg Hi8-as felvételeket. Így a régi Sony tulajoknak nem kellett megválni régi felvételeiktől. Technikailag tehát és képminőség szempontjából - véleményem szerint - bármelyik rendszert megveheted. Az is számíthat, hogy a környezetedben kinek milyen készüléke van. Tudomásom szerint a Digital 8 kazetták drágábbak, ez azért fontos lehet. Továbbá Digi8-at csak a Sony gyárt, ezért lehet, hogy meg leszel áldva a kötelező sony akkumulátorokkal. Tehát, szerintem a DV drágább az indulásnál, de olcsóbb az üzemeltetése.
Nos, kb. ennyi, döntened neked kell, szerintem a legjobb, ha megpróbálod ezt is, azt is kipróbálni.
Előzmény: Dzsana (0)