Kavad Creative Commons License 2003.08.19 0 0 565
Vitathatóan egészségkárosító adalékok:
E 125 - ? (nem találtam)
E 141 - Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei (Káros hatása nem ismert)
E 150 - Karamell (Az E 150c és E 150d (ammóniás és ammónium-szulfitos karamell) állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat).
E 153 - Növényi szén (aktív szén, növényi eredetu)
E 171 - Titán-dioxid (Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek.)
E 172 - Vas-oxidok és vas-hidroxidok (rozsda?)
E 173 - Alumínium (Fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór eloidézojének tartották, de ez még ma sem bizonyított)
E 240 - ?
E 241 - ?
E 477 - zsírsavak propán-1,2-diol észterei

Egészségkárosító adalékok:
E 102 - Tartrazin (Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.)
E 110 - Narancssárga FCF, Sunset Yellow FCF, Gelborange S, Orange Yellow S (Feltehetőleg allergiát okoz.)
E 120 - Kosnil, kárminsav, kárminok (Feltehetőleg allergiát okoz.) (Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros)
E 124 - Neukokcin, Ponceau 4R, Kosnil vörös A (Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.)

Bélpanaszokat okozhat:
E 220 - Kén-dioxid
E 221 - Nátrium-szulfit
E 222 - Nátrium-hidrogén-szulfit
E 223 - Nátrium-metabiszulfit
E 224 - Kálium-metabiszulfit
(A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.)
(Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztocsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki)

Emésztési zavarokhoz vezethet:
E 338 - Foszforsav
E 339 - Nátrium-foszfátok
E 340 - Kálium-foszfátok
E 341 - Kalcium-foszfátok
E 450 - Difoszfátok (Pirofoszfátok)
(a foszfátokra semmilyen megjegyzés nincs)
(Eloregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják oket, mert sok vizet kötnek meg)
E 461 - Metil-cellulóz
E 463 - (Hidroxi-propil)-cellulóz
E 465 - Etil-metil-cellulóz
E 466 - (Karboxi-metil)-cellulóz (Tiszta állapotában viszonylagosan ártalmatlan. Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál - hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszokat.)

Bőrbetegségek kialakulását okozhatja:
E 230 - Bifenil (difenil)
E 231 - O-fenil-fenol
E 232 - Nátrium-o-fenil-fenolát (nem adalékanyag! Esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját ezekkel az anyagokkal impregnálják; peszticidek)
E 233 - Tiabendazol (nem adalékanyag! A banán penészgomba elleni védőanyaga.)

Idegérzékenységhez vezethet:
E 311 - Oktil-gallát
E 312 - Dodecil-gallát (A propil-gallát (E 310) a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál).)
(asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak.)

Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja:
E 330 - Citromsav (Fogyasztásuk ártalmatlan)

Rákkeltő adalékok:
E 123 - Amarant (Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkisérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott.)
E 131 - Patentkék V (Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít)
E 142 - Zöld S (Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották)
E 210 - Benzoesav ( és vegyületei allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva)
E 211 - Nátrium-benzoát
E 213 - Kálium-benzoát
E 214 - Kálcium-benzoát
(A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E 300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik)
E 215 - Etil-(p-hidroxi-benzoát)
E 215 - Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
E 216 - Propil-(p-hidroxi-benzoát)
E 217 - Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
(A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium- benzoáténak. (E 211))
E 239 - Hexametilén-tetramin (Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.)

Egyéb:
E 202 - Kálium-szorbát (Az E 201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.)
(E-200 (szorbinsav és vegyületei) Vörösáfonyában találhatók meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak)

Források: Magyar élelmiszerkönyv, http://193.224.162.52/keret2.htm, és http://www.zpok.hu/fogyved/e-szamok/e-tab1.html, http://adatbazis.transindex.ro/?adat=eadalek

Ahol a két megjegyzés megegyezett, ott csak az egyiket írtam le; ahol különböző, ott mindkettőt.

Előzmény: Törölt nick (562)