BohoBP Creative Commons License 2003.08.13 0 0 80
A topik sajnos a valóságról szól.

A mostani döntéseknek beláthatatlan következményei lehetnek és valószínűleg lesznek.

Az eddigi 10÷12 év folyamatos haderőreformjai csak dilettantizmusról, fejetlenségről és nagyon-nagyon sok adófizetők pénzének kiszórásáról szólt.

Felelőst sosem lehetett találni, mert a megváltozott jogrend ezt nem tette lehetővé akkor sem és most sem.

Felvetődik a kérdés, hogy mi számít hadseregnek?

Ha a mostani tervezetet nézzük, akkor a megmaradó néhány zászlóaljnyi (!!!) haderő már kevesebbet ér harcászati szempontból mint egy hasonló jól kiképzett BM "gyorsragálású" erők.

Ez nem lenne baj, ha minden tőlünk 1000 km sugarú körön belüli ország egyidejűleg ezt tenné.(Ezt teszi????)
Ez lenne az igazi fegyverzetcsökkentés európában.
Miért kell nekünk "példát" statuálni, mikor a hivatkozott "terrorizmus elleni harc" doktrinája katonai szempontból még az USA-ban sincs kidolgozva, a NATO is csak most keresi a lehetőséget ennek formába öntéséhez (nagyok a nézetkülönbségek, hiszen vannak olyan országok, ahol önálló nemzeti gondolatokkal renelkeznek és azokért kiállnak).
Egyetlen katonai vezetőnk és politikusunk nem tudja megfogalmazni, mi is az amit mi már végre akarunk hajtani!(TV-ben egyetlen konkrétumot ne tudott senki sem mondani, csak általánosságokat, ködös célokat emlegetnek.)
És ha nem lesz egységes döntés?
Mi ott maradunk jól megfürödve, hadsereg nélkül!

Sok intő példa van, amit sokan elfelejtenek. Szarajevót néhány tucat harckocsi lőtte rommá anélkül, hogy meg tudták volna akadályozni!
(Erdők fedésében semmit nem ér a légi indítású páncéltörő rakéta.)

A nemes és nem soviniszta értelemben vett hazaszeretet a felső vezetésben úgy látszik nem fejlődött ki, vagy szüleik nem nevelték beléjük.

Lehet, hogy durvának tűnik a kijelentés, de a valóság az, hogy a rendszerből most kivonásra kerülő szárazföldi) eszközök harcászati szempontból korszerűbbek, mint amik bennnmaradnak!

Mit csinál egy hazaszerető katona (vagy honpolgár)?
Rendben, béke van, nem kell annyi fegyver.
Mit csinálok, a "puskámat" lezsírozom, becsomagolom és szépen felteszem a padlásra, vagy a pince mélyére.Ha nem kell, ne legyen kéznél, de ha bármi baj töreténik, van mit elővenni!
(Az öreg gőzmozdonyokból sokat karbantartás után eltárolták föld alá, mint stratégiai tartalékot, hiszen nem tudni jöhet-e olyan időszak, amikor áram- vagy kőolajválság lép fel. Fa és egyéb éghető anyag mindíg lesz.)
Ha most valaki azt mondja, hogy azokat a nagy böhöm technikákat nem lehet csak úgy elspájzolni, az téved. A harckocsik nagy része évtizedek óta szabad ég alat van, mégis "pöccre" indulnak (magam láttam!).
Erre a fejtegetésre egy "illetékes" azt mondta, hogy ugyan, ezeknek a technikáknak a megsemmisítése (a nemzetközileg engedélyezett mennyiségre értendő!!!!) darabonként csak pár millióba kertül és nincs vele több gond!
Montam is neki, hogy csak neked nincs gondod és a hazának?

Azt válaszolta, hogy itt van a NATO és az megvéd.

Ha a NATO véd meg minket, akkor tényleg nincs értelme beszélni honi Hadseregről, mert a magyar területeket majd idegen országbeli fogja védeni.
(Félelmetes a történelmi hasonlóság).

Sajnos belőlem is a keserűség beszél, hiszen én szeretem a hazámat.
Egykorron sorkatonaként esküt tettem, hogy hazámat életem árán is megvédem (ezt komolyan gondoltam sokad magammal). El sem tudtam volna akkoriban képzelni, hogy néhány évtized múlva ezt kell megélnem.