tere Creative Commons License 2003.08.13 0 0 33
Mert ugye hazaérve, a kádban ülve kell az embernek eszébe jusson a tuti...
Szóval nem írtam a műszerről részletesen. :))
Az adó egy meghatározott hullámhosszú fénnyel működő impulzuslézer. (koherens fényforrás) A vevő egy olyan egység, amely képes az adó oldali lézer hullámhosszát, az impulzusfrekvenciát, az utóbbihoz plusz-mínusz a mérendő frekvenciát (A szavaid szerint "amire számítunk") tartományban érzékelni és a mérendő objektumról visszavert jelsorozatot egy komparátorba (jelen esetben a legegyszerűbb: differenciálerősítőbe) juttatni. A komparátorba természetesen csak a modulált (a mérendő objektum mért pontja által visszavert, állandó hullámhosszúságú, de a mozgás szerint változó ismétlődésű) impulzusfrekvenciát kell eljuttatni. :)
A komparátorból kapjuk azt a jelszint-változást, ami a mérendő objektum mért pontja által visszavert, helyzetváltozásból adódó impulzusfrekvencia-változást jelenti.
Az indikátor lehet egy, a komparátorhoz kapcsolt hangfrekvenciás erősítő+hangszóró kombináció, de lehet oszcilloszkóp is...

Ha még precízebbek szeretnénk lenni, akkor hasonlítsuk mindjárt össze (komparáljuk) baromigyors :)) spektroszkóppal (színképelemzővel) az adó oldali állandó hullámhosszú fény frekvenciáját a mért pontról visszavert fény frekvenciájával. Ekkor a fényforrás lehet impulzus-, vagy folyamatos üzemű (lézer esetén nem jellemző) egyaránt.

Elég kimerítő volt?
A hozzáértőktől bocs a fárasztásért... :)))

Előzmény: tere (25)